Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu matky paterčat ve sporu o statisíce ze sbírky

Obvodní soud pro Prahu 5 zamítl žalobu matky prvních českých paterčat Alexandry Kiňové. Chtěla přes 616 tisíc korun od Klubu dvojčat a vícerčat. Soud žalobu zamítl kvůli tomu, že peníze jsou nyní na účtu pražského magistrátu. Kiňová se přede dvěma lety s klubem nepohodla.

Vyjádření advokátůVideo: Novinky

 
Článek

„Je na magistrátu, jakou najde cestu, aby peníze byly doručeny do rukou matky paterčat,” řekl soudce Zdeněk Váňa.

Soudce při zdůvodnění rozsudku vysvětlil, že je rozhodující stav v době vyhlášení rozsudku. Jelikož peníze nejsou na účtu klubu, nemohl nařídit jejich vyplacení. Žaloba je podle soudce nedůvodná. „Pro soud není podstatné, jak napjaté vztahy obě strany měly,” zmínil Váňa.

Matka paterčat Alexandra Kiňová k soudu nedorazila. Omluvila se ze zdravotních důvodů. Je po šesté operaci stěny břišní po vícečetném těhotenství.

Sbírka byla ukončena k 17. dubnu 2015 na žádost advokátky Kláry Samkové poté, co Kiňová v lednu po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Do rozpočtu Prahy, která sbírku povolila, klub výtěžek převedl, protože se se Samkovou nedokázal domluvit na převodu darem.

Podle dřívějšího vyjádření Samkové darování peněz nebylo možné, protože klub byl pouze správcem vybraných peněz, nikoli vlastníkem, takže výtěžek mohl pouze převést. „Magistrát se chová velmi vstřícné. Proces schválení darování peněz probíhá. Čeká se na schválení radou Magistrátu,” řekla v úterý u soudu Samková.

Paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Daniel přišla na svět 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám