Hlavní obsah

Na Pankráci si spletli vězně, léčbu metadonem dostal jiný a zemřel

Právo, Jakub Troníček

Vedení Vězeňské služby musí řešit nebývalý skandál spojený s tragickou záměnou vězňů. V pražské pankrácké věznici totiž podle zjištění Práva o Vánocích omylem poslali na léčbu nesprávného odsouzeného, který následně ve vězení zemřel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vězeňská cela na Pankráci. Ilustrační foto

Článek

Zda za jeho úmrtím skutečně stála léčba původně určená pro jiného vězně, určí definitivně až pitva. Celou věcí se každopádně už teď zabývá vnitřní kontrola Vězeňské služby i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Právu okolnosti úmrtí jednoho z odsouzených potvrdily dva na sobě nezávislé, dobře informované zdroje. Léčba podle nich měla spočívat v podání substituční látky metadon, která se používá jako odvykací náhražka při závislostech na heroinu nebo morfiu.

„Dozorci ale na léčbu poslali jiného vězně, než kterému byla určena,“ řekl Právu zdroj s tím, že za záměnou podle všeho stálo shodné příjmení obou odsouzených.

Ten, kterému byl metadon podán omylem, podle informací Práva zemřel po jeho aplikaci ve vězení následující noc.

Jako heroin, na konci může být kóma

Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová se k okolnostem úmrtí vězně odmítla vyjádřit, potvrdila pouze, že k němu došlo 25. prosince. „Vzhledem k tomu, že událost šetří orgány činné v trestním řízení, nemůžeme k této věci nyní sdělit podrobnější informace,“ konstatovala Kučerová.

Metadon je syntetický opiát, který se používá při léčbě těžkých závislostí a obvykle se z rukou lékaře podává perorálně v roztoku. Při nesprávném dávkování může způsobit závažné zdravotní obtíže a v krajním případě i úmrtí.

Když by ta dávka byla příliš velká, může se spánek prohloubit do bezvědomí a následně kómatu se zástavou dechu.
Jiří Presl, šéf organizace Drop In

Podle Jiřího Presla, šéfa organizace Drop In, která pomáhá drogově závislým, působí metadon podobně jako heroin tlumivě. „Pokud se podá člověku, který do té doby s opiáty neměl žádnou zkušenost, mohou ty účinky být závažné,“ popsal Právu Presl.

Důsledkem podle něj může být v závislosti na dávce utlumení a ospalost. „Když by ta dávka byla příliš velká, může se spánek prohloubit do bezvědomí a následně kómatu se zástavou dechu,“ popsal možné účinky Presl. Dodal, že podobně jako např. u intoxikace alkoholem je také možné v případě hlubokého spánku udušení vlastními zvratky.

Jak je možné, že léčbu metadonem podstoupil nesprávný vězeň, bude zjišťovat generální inspekce, která má na starost vyšetřování trestné činnosti policistů, příslušníků Vězeňské služby a dalších členů ozbrojených sborů. Mluvčí inspekce Radka Sandorová v této souvislosti poznamenala, že případ je na samém začátku a není možné ho jakkoliv komentovat.

Stejné příjmení, stejné patro

Podle informací Práva se každopádně na tragickém omylu podepsala souhra okolností. Kromě shodného příjmení totiž byli oba vězni na stejném patře a i ten poslaný omylem na aplikaci metadonu měl podstoupit léčebný úkon u lékaře. Roli podle všeho sehrál i fakt, že na první svátek vánoční byly přehozené služby.

Příslušní dozorci už byli podle zdroje Práva postaveni až do vyšetření případu mimo službu.

V čele pankrácké věznice stojí od loňského podzimu Pavel Hadrava, který se do této funkce vrátil na základě rozhodnutí staronového šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala po dvou letech. V listopadu 2014 Hadrava rezignoval poté, co „pankrácké“ eskortě utekl při lékařském vyšetření nebezpečný vězeň Jan Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám