Hlavní obsah

Příčina výbuchu ve vlašimské zbrojovce neznámá. Policie případ se třemi mrtvými odložila

– Benešov
Novinky, Ondřej Kořínek

Policie po čtrnácti měsících uzavřela vyšetřování výbuchu ve vlašimské zbrojovce Sellier & Bellot, kde zemřeli tři lidé. Detektivům se nepodařilo zjistit, co bylo bezprostřední příčinou výbuchu, a případ odložili. Na dotaz Novinek to v pondělí řekl mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu ve Vlašimi. Archivní záběryVideo: Novinky

 
Článek

Vyšetřování případu trvalo dlouhou dobu, poněvadž bylo zadáno několik znaleckých posudků a odborných vyjádření, na kterých spolupracoval kromě kriminalistických expertů také báňský úřad, Vojenský ústav soudního lékařství nebo Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

„Po vyhodnocení všech výsledků se kriminalistům nepodařilo zjistit, co bylo bezprostřední příčinou iniciace třaskavé směsi s následným výbuchem uskladněné a přepravované třaskaviny,“ konstatoval Chalupa.

Podle něj tak vyšetřovatelé případ loni 10. listopadu odložili. „Nepodařilo se zjistit žádné objektivní a relevantní skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že prošetřovaný přečin byl spáchán konkrétní fyzickou nebo právnickou osobou, proti které by mohlo být vedeno trestní řízení,“ vysvětlil mluvčí policie.

Škoda dva milióny

Detonace se ozvala Vlašimí předloni 21. září. Následně našla policie tři mrtvé zaměstnance ve věku 31, 44 a 51 let, kteří se pohybovali v blízkosti exploze. V areálu pracoval speciální robot, vrtulník s termovizí a hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Výbuch podle Chalupy způsobil škodu ve výši dvou miliónů korun.

Podle tehdejšího vyjádření mluvčího baňského úřadu Bohuslava Machka měla exploze nastat ve chvíli, kdy jeden ze zaměstnanců firmy v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorcinát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu. Kriminalisté pracovali také s touto verzí, nakonec se ale nepotvrdila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám