Hlavní obsah

Na pražském letišti přistálo nouzově letadlo, na jehož palubě byla hlášena bomba

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na starém letišti v Praze Ruzyni přistál v pátek večer nouzově Boeing 737-8AS se 168 lidmi na palubě. Stroj mířil ze Španělska do Varšavy. Na palubě byl muž, který vyhrožoval bombou. Policie podezřelého člověka během několika minut zneškodnila.

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli muži hrozícímu bombou vyjely na letiště desítky záchranářůVideo: Novinky

 
Článek

„Člověk, který hrozil bombou byl zneškodněn a policie ho zadržela. Momentálně probíhají výslechy,” potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Cestující se z letadla evakuovali a přesunuli na výslechy a prohlídky.

"Policie vstoupila do letadla, tento člověk nebyl kontaktní, nechtěl spolupracovat, policie standardním způsobem přistoupila k jeho zneškodnění, zadržení," popsal Chovanec. Neupřesnil, jestli zadržený u sebe bombu měl a jestli vznášel konkrétní požadavky. Podle ministra zřejmě nešlo o teroristický čin. "Počkejme si na další informace, jak budou nabíhat," dodal nicméně.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sanitky záchranné služby ASČR na pražském letišti

Letiště se pasažérům snaží najít ubytování. „Až bude prohlédnuto letadlo, předpokládám, že zítra dopoledne by mohlo dostat povolení k odletu,” dodal Chovanec.

Ministr odmítl sdělit podrobnosti k případu s odkazem na probíhající vyšetřování. Omezil se pouze na informaci, že ten, kdo vyhrožoval bombou, byl polské národnosti tak jako většina pasažérů, kteří cestovali z Las Palmas do Varšavy. "Ta hrozba byla vyhodnocena jako vážná," řekl. Zadržený podle jeho informací nejevil známky opilosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na letiště dorazil pyrotechnik a policisté.

„Nebudu komentovat, co se u něj našlo nebo nenašlo. Bylo zahájeno trestní řízení a uvidíme, jak se vyvine jeho pozice. Jeho výslech teprve probíhá,” řekl Chovanec.  Podrobnosti k případu odmítá také sdělit s ohledem na to, že „nechci, aby se ten člověk vyvinil s odkazem na naše mediální výstupy z toho, co provedl”.

Nikdo by podle jeho názoru neměl utrpět žádné zranění. Posádka s policisty plně spolupracovala. Cestující byli nervózní, ale situaci zvládali.

Podobný případ před deseti lety

Provoz letiště nebyl podle ministra ohrožen či výrazněji narušen.

Pilot letadla podle záznamu na webu www.liveatc.net oznámil, že má na palubě 162 pasažérů a šest členů posádky. Letadlo mělo podle jeho sdělení ještě 5,6 tuny paliva. "Žádáme plnou pohotovost, asistenci pyrotechnické jednotky a protiteroristického týmu," hlásil.

Podobná situace se podle ministra Chovance na pražském letišti stala 26. prosince 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám