Hlavní obsah

Ten poměr bije do očí. ROP Severozápad měl na dotace 19,5 mld., prošustrovat se mělo 13,9 mld.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Policie vyčíslila škodu v kauze Regionálního operačního programu Severozápad na 13,9 miliardy korun. Řekl to ve čtvrtek advokát podnikatele Daniela Ježka Michael Kis. Ježek je jediný z 24 obviněných, který je stíhán vazebně. Vinu odmítá. ROP Severozápad dostal z evropských peněz celkem 19,5 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) je v poslední kauze také obviněna.

Článek

Za mimořádně vysokou označil škodu i soudce ústeckého okresního soudu Martin Majchrák, který v noci na čtvrtek poslal Ježka do vazby z obav, že by mohl ovlivňovat svědky. Vyšetřování se týká už prvopočátků operačního programu, který reálně začal rozdělovat dotace v roce 2008.

"Policejní orgán údajnou škodu vyčíslil na 13,9 miliardy korun," řekl Kis. Ježek, který byl vlivným členem ODS v Ústeckém kraji, vinu odmítá. Mimořádně vysokou škodu potvrdil i Majchrák.

Na stránkách projektu ROP Severozápad se uvádí, že úřad letos v červnu proplatil poslední prostředky z přidělené dotace. Ústecký a Karlovarský kraj podle webu v období 2007–2013 dostal z evropských peněz prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad téměř 19,5 miliardy korun.

Obavy z útěku nejsou

"Trestnou činnost s takovouto výší škody se domnívám zdejší okresní soud ve vazebním zasedání ještě neřešil. Byť se přiznám, že neznám výši škody, která byla kladena za vinu doktoru (Davidu) Rathovi, který byl vzat do vazby také rozhodnutím soudce zdejšího soudu," řekl Majchrák.

Soud poslal Ježka do vazby kvůli obavám z ovlivňování svědků. Státní zástupce žádal vazbu i kvůli obavám z útěku, s tím se ale soud neztotožnil. Podle Majchráka chtějí policie a státní zástupce vyslechnout mnoho svědků.

"Vyjmenovali přes 120 lidí, kteří budou vyslýcháni v pozici svědka. Pan obviněný značnou část těch osob zná, má k nim jisté vazby," doplnil Majchrák. Podle informací, které získala ČTK od advokátů některých obviněných, se vyšetřování týká už prvopočátků ROP Severozápad a pokračuje do doby, kdy se změnil systém financování projektů.

Pomohl Kušnierz

Majchrák potvrdil, že případ do značné míry stojí na výpovědi bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze, který loni začal spolupracovat s policií. "Trestní stíhání je do značné míry vedeno, což není žádné tajemství, i na základě poznatků poskytnutých obžalovaným Kušnierzem v jeho trestní věci. Pan obviněný (Ježek) do značné míry zpochybňuje i osobnost spoluobviněného, neboť inženýr Kušnierz je stíhán opětovně i v téhle trestné věci," uvedl Majchrák.

Kušnierz loni sepsal tabulku údajně ovlivněných projektů, kterých bylo 54. Napsal i dokumenty, kdo a jak se podle něj na ovlivňování podílel. Ježek je v případu obviněn spolu s dalšími 23 lidmi. Všechny ostatní obviněné, mezi kterými je řada politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, policie po výsleších propustila.

Mezi nimi i bývalou ústeckou hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou či šéfa ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila. Dalšími obviněnými jsou někdejší senátor za ODS Alexandr Novák, ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS) nebo končící ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimír Macholda. Obviněn je také první ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Vráblík. Byl stíhán už v poslední Kušnierzově kauze, ale ústecký krajský soud ho letos v březnu obžaloby zprostil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám