Hlavní obsah

Bývalé manažery Key Investments poslal soud v téměř miliardové kauze do vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Městský soud v Praze uznal v pátek vinu tří bývalých členů představenstva brokerské společnosti Key Investments. Daniel Brzkovský má jít na pět let do vězení, Klára Fenstererová na čtyři roky a Alena Štastná by měla strávit tři roky za mřížemi. Trojice podle nepravomocného rozsudku způsobila pětačtyřiceti klientům škodu téměř 900 miliónů korun při správě jejich peněz.

Foto: ČTK, ČTK

Obžalovaný Daniel Brzkovský

Článek

Po deseti měsících od zahájení hlavního líčení vyhlásil v pátek dopoledne předseda tříčlenného senátu pražského městského soudu Petr Hovorka rozsudek nad třemi obžalovanými. Vzhledem k počtu poškozených jen vyhlášení samotného výroku verdiktu trvalo více než hodinu a půl. Soud také zakázal obžalovaným činnost ve statutárních orgánech v obchodních společnostech.

Brzkovský uzavíral podle obžaloby mezi roky 2004 a 2011 smlouvy s klienty, jejichž peníze přijal do správy s tím, že je investuje. Podle státní zástupkyně využil neznalosti a neodbornosti klientů, neuvědomil je o možných rizicích a investoval jejich finanční prostředky do vysoce rizikových, v podstatě neobchodovatelných cenných papírů společností E Side Property, Borsay nebo Via Chem Group.

„Brzkovský jako portfolio manager a Klára Fenstererová jako risk manager, museli vědět, že jsou klienti neznalí, nemají zkušenosti,“ uvedl Hovorka, podle kterého se to ale týkalo i klientům s ekonomickým vzděláním. „Neboť jde o tak komplikovanou záležitost, že praktickou zkušenost lze nabýt vlastním obchodem s akciemi,“ pokračoval soudce.

Kvůli manipulacím s insolvenčními řízeními kolem Via Chem Group je v současnosti stíhán miliardář Petr Sisák a insolvenční správce Ivo Hala.

Brzkovského spoluobžalované Klára Fenstererová a Alena Šťastná (dříve Štorkanová) ze svých pozic členek představenstva podle spisu nedostatečně dohlížely na činnost firmy a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků.

Svěřené peníze pak obžalovaní nedokázali klientům vrátit. Celkem pětačtyřiceti poškozeným (36 fyzickým osobám, čtyřem právnickým osobám a pěti městům) způsobili podle žalobkyně Darji Dunajové celkovou škodu 873,7 miliónu korun.

„Nedostatečné likvidity (schopnost splácet závazky-pozn.red.) si obžalovaní museli být vědomi,“ prohlásil Hovorka. „Poměr rizika a investice by měl být vyvážený,” podotkl také soudce.

Vinu popírali

Všichni obžalovaní u soudu vinu odmítli. „Nikde jsme se nezavázali, že ty peníze vrátíme, včetně úroků,“ prohlásil například na začátku hlavního líčení Brzkovský. Šťastná zase tvrdila, že většina žalovaných skutků se stala ještě před jejím příchodem do společnosti.

Key Investments se do povědomí veřejnosti dostala díky kontroverznímu obchodu někdejšího premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Ten prostřednictvím Key Investments nakoupil a následně s velkým ziskem prodal akcie společnosti Moravia Energo. Přes tuto společnost pak „odklonil“ 16 miliónů před manželkou i bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek.

Od roku je Key Investments 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám