Hlavní obsah

Navedl mě šéf, obhajoval falšování důkazů policejní zelenáč

Právo, Patrik Biskup

Pro policejního nováčka Jana Willa (26) to byla první služba v dopravní hlídce. Společně s o dva roky zkušenější kolegyní Alenou Zachovou (28) letos v dubnu v Lipnici na Plzeňsku zastavili řidiče, který měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. Jenže při kontrole udělali chybu, kterou údajně na doporučení nadřízeného napravili zfalšováním údajů v úředních lejstrech. Později lhali i u přestupkové komise.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policisté Jan Will (vlevo) a Alena Zachová u soudu

Článek

Oba příslušníci dopravního inspektorátu policejního ředitelství Plzeň-venkov se začali ve středu zpovídat u Okresního soudu Plzeň-jih ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Při výslechu Will řekl, že to, co udělal, ho velmi mrzí, ale druhým dechem dodal, že ho k tomu navedl jeho šéf Tomáš Horváth.

„Zavolal si mě k sobě s tím, že v úředních záznamech z kontrol, které jsem sepsal, je chyba, díky níž řidič vyvázne bez trestu a naopak mě za to čeká sankce. Doporučil mi, abych to napravil tím způsobem, jakým jsem to potom udělal. Nejednal jsem správně, ale bál jsem se postihu, kterým mi hrozil,“ prohlásil Will.

Místo nich by měl sedět na lavici obžalovaných ten, kdo je k tomu navedl
řidič

Policisté chybovali v tom, že u řidiče neudělali dechovou zkoušku opakovaně. Poté, co zjistili, že hodnoty mezi prvním a druhým nadýcháním se lišily o více než deset procent, byli povinni provést ještě třetí dechovou zkoušku.

Po upozornění od nadřízeného vypracoval Will nové záznamy, kde uvedl, že řidič se třetí dechové zkoušce odmítl podrobit stejně jako odběru krve. Ty pak nechal podepsat Zachové s tím, že mu tam Horváth vyčetl nějaké chyby, které musel opravit.

Všechno si nahrál

„Obsah těchto listin jsem nekontrolovala, praxe je u nás taková, že když kolega sepíše úřední záznam, tak ten druhý ho nečte a jen ho podepíše. Že jsou tam uvedené údaje v rozporu se skutečností, jsem se dozvěděla až později, tak už jsem držela basu,“ vypovídala se slzami v očích Zachová.

Později si oba policisty jako svědky předvolali úředníci na přestupkovou komisi, která s řidičem zahájila správní řízení. Tam policisté shodně tvrdili to, co bylo uvedeno ve zfalšovaných záznamech. Jenže měli smůlu. Řidič jako důkaz předložil tajnou audionahrávku z průběhu kontroly, ze které jasně vyplynulo, že ho nikdo ke třetí dechové zkoušce nevyzval stejně jako k odběru krve.

Kontrola byla korektní

„Oba policisté se při kontrole chovali velice korektně. O to víc mě překvapilo, že se v jejich úředním záznamu objevily údaje odlišné od jejího skutečného průběhu. Jsem přesvědčený o tom, že záznamy neupravili ze své vůle. Místo nich by měl sedět na lavici obžalovaných ten, kdo je k tomu navedl,“ prohlásil před soudem řidič.

Ten nakonec dostal ve správním řízení za řízení pod vlivem alkoholu (0,47 promile) pokutu 15 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel na šest měsíců.

Pokud by ale přestupová komise vycházela z nepravdivého tvrzení policistů o odmítnutí dechové zkoušky a odběru krve, musel by zaplatit pokutu nejméně 20 tisíc korun a minimálně na dva roky by přišel o řidičák.

Soudkyně jednání odročila právě za účelem výslechu policisty Horvátha, o kterém Will mluvil jako o svém nadřízeném, který ho měl k falšování důkazů navést.

Reklama

Výběr článků

Načítám