Hlavní obsah

Nevinen, rozhodl soud o politikovi ANO, který měl šířit erotické fotky exmanželky

– Plzeň
Právo, zaš

Krajský soud v Plzni v úterý zprostil obžaloby šéfa hnutí ANO v Plzni a krajského místopředsedu strany Romana Zarzyckého. Obžaloba ho vinila z toho, že se pokoutně dostal ke konverzaci a erotickým fotkám své exmanželky, které použil ve sporu o děti.

Foto: Hnutí ANO

Politik hnutí ANO Roman Zarzycký

Článek

„Je až k podivu, že taková věc byla trestně stíhána,“ prohlásil soudce Eduard Wipplinger. Politikovi, který navíc zastává post šéfa kontrolního výboru na plzeňském magistrátu, hrozilo za porušování tajemství listin a jiných dokumentů uschovaných v soukromí až dvouleté vězení. Podle stanov hnutí ANO by navíc musel skončit i v politice.

„Nejpodstatnější je, že nebylo prokázáno, že by se jednalo o úmysl způsobit škodu nebo se obohatit ve svůj prospěch,“ uvedl Wipplinger s tím, že jediným zájmem bylo ochránit děti. Ty s matkou nechtěly být. Ve prospěch Zarzyckého mluvil i posudek soudní znalkyně.

Podle Wipplingera musí mít přednost zájem ochrany dětí před zájmem dokumentů uchovaných v soukromí. Tím argumentoval i Zarzyckého obhájce Karel Hostaš.

Příběh táty a dvou malých dětí byl zneužitý v politickém klání.
Roman Zarycký

Státní zástupce Libor Řeřicha vinil Zarzyckého z toho, že se pokoutně dostal ke zprávám na mobilním telefonu, na kterém byl na Facebooku přihlášen přítel politikovy exmanželky. Telefon přitom patřil Zarzyckému, který jej půjčil dětem, když jely na výlet s matkou a jejím přítelem - právě ten telefon použil a před jeho navrácením se ze sociální sítě neodhlásil.

Z konverzace na Facebooku vyplývalo, že Zarzyckého exmanželka kouřila marihuanu a často pila alkohol. Text společně s erotickými fotkami politik zaslal exmanželčině matce, opatrovnickému soudu a také orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Zarzycký: Je to šikana státu

Okresní soud v Plzni dříve korespondenci označil za soukromou. Obžalovaný se k ní prý dostal nezákonně a poté ji zpřístupnil dalším osobám, aby způsobil újmu matce v opatrovnickém řízení. Zarzycký u okresního soudu vyfasoval podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce se zkušební lhůtou na čtrnáct měsíců. Na místě se ale odvolal a věc převzal krajský soud. [celá zpráva]

Zarzycký dvouletý soudní proces označil za šikanu ze státních orgánů. „Příběh táty a dvou malých dětí byl zneužitý v politickém klání. Jednání státních orgánů mne připravilo o dva roky normálního života, pracovní příležitosti i o možnost kandidovat jako krajský místopředseda ve volbách za nejsilnější stranu v regionu,“ řekl Právu Zarzycký s tím, že poškozeno bylo i hnutí ANO. Strůjci kauzy by podle něho měli být potrestáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám