Hlavní obsah

Za pobodání partnera své dcery dostal 10 let, zdá se mu to moc

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S desetiletým trestem za pokus o vraždu odešel v úterý ráno od Krajského soudu v Ostravě 61letý Ladislav Kala z Ostravy. Odsouzen byl za to, že při hádce dvakrát bodl loveckým nožem do obličeje a krku přítele své dcery. Napadený útok přežil.

Za pobodání partnera své dcery dostal 10 let. Názor obhájce Jana Boroše.Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, zatímco státní zástupkyně Šárka Miketová se vzdala práva na odvolání, Kala se odvolal na místě.

„Byl uznán ve smyslu obžaloby, to znamená, že v jeho jednání byl spatřen úmysl byť v nepřímé formě. My máme odlišný názor, myslíme si, že by se jeho jednání mělo kvalifikovat spíše jako těžké ublížení na zdraví, ne-li jako pokus těžkého ublížení na zdraví,“ zdůvodnil odvolání Kalův obhájce Jan Boroš.

Během vteřiny mi dal nečekaně pěstí, zlomil mi nos.
obžalovaný

Dodal, že pokud by byl klientův skutek překvalifikován na těžké ublížení na zdraví, mohl by dostat trest od tří do deseti let, zatímco u pokusu o vraždu je trestní sazba 10 až 18 let. Obžalovaný i obhájce proto považují trest za nepřiměřený.

„Obžalovaný tvrdí, že se bránil útoku poškozeného, sám soudce akceptoval skutkový stav do té míry, že to byl poškozený, který vyvolal prvotní agresi. V důsledku jeho chování obžalovaný reagoval tak, jak reagoval. Z tohoto důvodu nazíráme na toto jednání jako na jakousi obranu, byť soud to neakceptoval,“ poukázal obhájce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Ladislav Kala v jednací síni ostravského soudu.

Hádka o nájemné

Incident se odehrál letos 8. května v jednom z bytů v centru Ostravy, kde Kala bydlel. Oba muži celý den notně popíjeli, vypili dohromady minimálně láhev vodky i vína. Oba měli mezi sebou řadu sporů, vrcholem byla zřejmě hádka o příspěvek na nájemné, jejž obžalovaný po partnerovi své dcery požadoval.

„Krájel jsem jídlo u kuchyňské linky. Najednou řekl, že mě zabije, a během vteřiny mi dal nečekaně pěstí, zlomil mi nos. Já jsem dal instinktivně ruce před sebe a tím nožem jsem ho zranil. Vůbec jsem neuvažoval, že bych mu ublížil, nechtěl jsem to udělat,“ popsal u soudu Kala s tím, že v šoku vyběhl z bytu. Pokoušel se prý zavolat pomoc, ale kvůli rozrušení to nebyl schopen udělat.

Útočníka zadržela policie. Podle znalců z oboru lékařství chybělo jen velmi málo a poraněný muž na následky způsobených zranění zemřel. Kala před soudem zopakoval, že se jen bránil a vůbec nechtěl spolubydlícího napadnout, či dokonce zranit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám