Hlavní obsah

Pečovatelka za okradení seniora za mříže nepůjde, dostala podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalá pečovatelka z plzeňského ústavu sociálních služeb Martina Šůchová (44) do vězení nepůjde. Vrchní soud v Praze (VS) ve čtvrtek změnil původní nepodmíněný trest 2,5 roku, který jí uložil plzeňský krajský soud jako spolupachatelce krádeže několika stovek tisíc korun z bytu pětaosmdesátiletého seniora, na čtyřletou podmínku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Odsouzená pečovatelka Martina Šůchová u plzeňského soudu

Článek

„Pražský vrchní soud při přeměně trestu zohlednil především to, že šlo o ojedinělý exces z jinak řádného života čtyřiačtyřicetileté ženy, a také její snahu splácet škodu,“ řekl Právu obhájce Jan Lego.

Šůchová podle obžaloby dala lupičům tip na bohatého důchodce, o něhož se starala. Ti následně z jeho bytu sebrali více než půl miliónu korun. Krajský soud za to uložil třem mužům nepodmíněné tresty od 4 do 6,5 roku. Dvěma z nich, Michalu Bromovi a Františkovi Řezáčovi odvolací soud snížil trest o půl roku, respektive o rok. Odvolání třetího z obžalovaných, Řezáčova otce, vyloučil k samostatnému projednání.

„Do bytu poškozeného nasměrovala spoluobžalované ze zištných důvodů,“ uvedl v září při odůvodnění trestu pro Šůchovou plzeňský soudce Přemysl Špicar.

Zkopírovala klíč

Loupež se odehrála loni v prosinci. Podle obžaloby se sociální pracovnice pochlubila Řezáčovi staršímu, že se stará o důchodce, který má doma v krabici statisíce korun, a kdyby ty peníze vzali, ani by to nepoznal.

„Obstarala duplikát klíče od bytu poškozeného a předala jej Řezáčovi staršímu. Sdělila mu přesnou adresu s tím, že peníze by měl mít senior uloženy v červené papírové krabici od bot v sekretáři nebo v obývací stěně,“ uvedla státní zástupkyně Blanka Špánková.

Řezáč pak klíče předal svému synovi i s instrukcemi od Šůchové, kdy senior chodí ven na procházky. Muž pak společně s Bromem vnikl do bytu, kde je ale překvapila přítomnost starého pána, kterého Brom povalil na zem a držel ho tam, než jeho komplic peníze najde. Pak z bytu utekli s více než půlmiliónem korun.

Šůchová před soudem odmítla vypovídat. U výslechu na policii uvedla, že se jí Řezáč starší v hospodě zeptal, že když dělá pečovatelku u starých lidí, jestli neví o někom, kdo by mohl mít u sebe větší finanční hotovost.

Neměl být doma

„Zmínila jsem se mu o jednom pánovi. Tím to skončilo. Asi za měsíc se mě zase ptal, jestli je to o tom pánovi pravda, zda bych mu mohla zajistit klíče od jeho bytu. Přesvědčoval mě, že se nemůže nic stát, že nemohu být z ničeho obviněna. Naléhal na mě, že něco vymyslí, že třeba řekne manželovi, že mu jsem nevěrná. Měla jsem strach, klíče jsem přidělala a dala mu je,“ citoval předseda senátu z její výpovědi z přípravného řízení. Tvrdila, že za to nic nedostala.

„Nechtěli jsme přepadávat, ale krást. Ten pán neměl být doma,“ uvedl obžalovaný Michal Brom. Podle něho zvonili u bytu a nikdo neotvíral. „Bylo zamčeno na dva západy, mysleli jsme si, že uvnitř nikdo není. Jenže když jsme vešli do obýváku, ten chlap seděl na křesle u konferenčního stolku. Jak nás uviděl, chtěl vstát. Tak jsem ho nejprve zatlačil zpátky a položil na zem,“ popisoval Brom, co se v bytě odehrávalo.

Pak podle něj Řezáč mladší našel krabici s penězi a oba utekli. „Peníze jsme si rozdělili později. Mělo to být na čtyři díly,“ dodal Brom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám