Hlavní obsah

Krádež šperků za milión jim vynesla tři roky. Klíč zloději vyrobili podle návodu z internetu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Stačilo natočit na mobilní telefon prodavačku, jak zamyká dveře, a pak si podle návodu z internetu vyrobit vlastní klíč. Tím se dvojice zlodějů ze Slovenska Viliam Pudleiner (31) a Marek Fleischer (40) dostala bez násilí do uzamčeného obchodu s klenoty v Klatovech, kde sebrali šperky za milión. Za krádež z letošního září je tamní soud poslal ve čtvrtek na tři roky do vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Viliam Pudleiner (vpravo) a Marek Fleischer u soudu

Článek

„Oba shodně uvedli, že to, co je napsáno v obžalobě, je pravda. Žádné další podrobnosti, zejména přesný postup, jak duplikát klíče vyrobili, ale neřekli,“ sdělil soudce Jan Kasal.

Rozsudek není pravomocný. „Obžalovaní se vzdali práva na odvolání, ale státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou,“ doplnil Kasal. Podle něj za obdobnou trestnou činnost byl loni odsouzen v Praze Fleischer a dostal šest let. „Tři roky, které jsme uložili nyní, se mu k těm šesti letům přičtou,“ vysvětlil soudce.

Zloději měli kopírování klíče usnadněné, protože na dveřích zlatnictví nebyl bezpečnostní zámek, ale obyčejná vložka. Navíc si obchod v ulici Kpt. Jaroše cizinci odemkli během polední pauzy, kdy prodavačka odešla na oběd a dveře nezabezpečila mříží.

Viděla je prodavačka

Veškeré cenné zboží pak zloději uložili do tašky a odešli. Jenže netušili, že je pozoruje prodavačka ze sousední optiky. Bylo jí divné, že v klenotnictví se pohybují dva cizí chlapi, když krátce předtím viděla prodavačku, jak odchází na oběd. Když muži vyšli ven, vydala se za nimi a pak na ně upozornila hlídku strážníků, kteří v blízkosti řešili dopravní přestupek.

Ti oba zloděje zadrželi a předali policistům. [celá zpráva] Mladší z nich se při výslechu doznal a vysvětlil i záhadu, jak se do obchodu dostali, aniž by poškodili zámek. Prodejnu měli předem vytipovanou. Sedli si na lavičku před vchodem a mobilem tajně natočili, jak prodavačka zamyká a odemyká dveře.

Tvrdil, že na internetu našel návod, jak podle snímků zámku a klíče vyrobit kopii klíče. To se mu také povedlo – policisté u něj našli dva klíče, které do zámku od vchodových dveří pasovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám