Hlavní obsah

Putinův exúředník nabídl za svobodu milióny a žádal v Česku o azyl

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět miliónů korun nabídl za propuštění na svobodu někdejší vysoce postavený státní úředník Ruska Alexandr Nikolajev. Ten čeká ve vazební cele plzeňské věznice na rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) o případném vydání k trestnímu stíhání do své domoviny, kde je obviněn z rozkrádání státních peněz. Navíc požádal v ČR o politický azyl, což může jeho vydání ruské justici zkomplikovat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Alexandr Nikolajev před plzeňským soudem

Článek

Ani na české poměry vysoká finanční záruka ale 63letému cizinci nepomohla. Krajský soud v Plzni v uplynulých dnech v neveřejném jednání rozhodl, že dál zůstane za mřížemi.

„Dotyčný s tím nesouhlasil, jeho stížností se bude zabývat Vrchní soud v Praze,“ uvedl mluvčí plzeňského soudu David Unger.

Podle něho si Nikolajev může podávat nové žádosti o propuštění z vazby každých třicet dnů od pravomocného rozhodnutí v té předchozí.

Ministr zatím nerozhodl

Bývalý šéf Federálního státního rozpočtového úřadu, který podléhá přímo prezidentu Vladimiru Putinovi, je obviněn ze spiknutí a podvodu se škodou na státním majetku v desítkách miliónů rublů. V roce 2014 utekl ze své země a v ČR se skrýval do letošního ledna, kdy ho policisté zadrželi v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače.

O přípustnosti vydání Nikolajeva rozhodly české soudy už začátkem září. [celá zpráva]

Od té doby se čeká na to, jak se k celé záležitosti postaví právě ministr Pelikán.

„O žádosti Ruské federace o jeho vydání k trestnímu stíhání pan ministr dosud nerozhodl, neboť ve věci na území ČR probíhá souběžné řízení v gesci resortu vnitra. Teprve po jeho ukončení může být ministrem rozhodnuto o případném povolení k vydání pana Nikolajeva do Ruska,“ řekl Právu Jakub Říman z ministerstva spravedlnosti. O tom, v jakém stadiu je azylové řízení, Říman žádnou informaci neměl.

Příliš sdílné nebylo ani ministerstvo vnitra. „S ohledem na mezinárodní závazky z oblasti ochrany uprchlíků nemůžeme poskytovat žádné informace k osobám, které žádají o mezinárodní ochranu v ČR,“ reagovala mluvčí resortu Klára Pěknicová.

Pouze doplnila, že řízení v rámci udělování mezinárodní ochrany v ČR trvají okolo tří měsíců. „Samozřejmě v některých případech mohou být lhůty delší,“ upřesnila Pěknicová.

Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu odcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen.
Alexandr Nikolajev

Podle ruského prokurátora se Nikolajev dopustil podvodného jednání v souvislosti se čtvrtmiliardovou zakázkou na rekonstrukci čekárny a železničního nástupiště určených pro zajištění přepravy ruského prezidenta. Mělo se jednat o zmanipulované výběrové řízení na zhotovitele stavby, předraženou zakázku a nekvalitně provedené práce.

„Ze zištných důvodů k osobnímu obohacení se rozhodl spáchat krádež cizího majetku podvodem, když se v červenci 2011 zapojil do spiknutí s dalšími nezjištěnými osobami z řad vedení soukromé společnosti. Jako předmět útoku zvolili finanční prostředky z rozpočtu Ruské federace,“ píše se v zatykači.

Nikolajev to odmítá. „Všechna obvinění jsou falešná. Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu odcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen,“ prohlásil s tím, že je obětí nové vlny represí, která v Rusku propukla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám