Hlavní obsah

Soud zprostil přerovského exprimátora obžaloby kvůli zakázkám

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Bývalý přerovský primátor a někdejší senátor Jiří Lajtoch (ČSSD) a jeho pět kolegů nespáchali trestný čin v souvislosti s údajně předraženými zakázkami ve městě. Krajský soud v Olomouci, který se případem zabýval již potřetí, potvrdil v úterý verdikt Okresního soudu v Přerově, který letos v květnu zprostil šestici obžaloby.

K soudu dorazili jen Jiří Raba a Pavel GalaVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Krajský soud se v úterý ztotožnil s okresním. „Podle odvolacího soudu bylo zřejmé, že ve veřejné zakázce nebylo vše v pořádku,“ uvedl soudce Michal Jelínek. Potvrdil tak předchozí rozhodnutí, že trestnost činu se posuzuje podle zákona účinného v době, kdy byl čin spáchán, přičemž podle pozdějšího zákona se posuzuje jen tehdy, jestliže to je pro pachatele příznivější.

Důvodem předchozích rozdílných názorů soudů byla novela zákona o veřejných zakázkách, která v době projednávání případu zvýšila o deset procent limit pro vícepráce. Nově tak bylo možné bez nového tendru zahrnout do zakázky až třicetiprocentní navýšení ceny. V přerovské kauze přitom šlo o zvýšení o 22,4 a 24,5 procenta.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Senátor Jiří Lajtoch (ČSSD, uprostřed)

„(Soud) nepovažoval tak za možné, aby obžalovaní byli okresním soudem odsouzeni za překročení limitu 20 procent, neboť v době rozhodování okresního soudu již tento limit neexistoval a nově stanovený vyšší limit 30 procent překročen nebyl,“ uvedl již dříve mluvčí krajského soudu Michal Renda.

Proti poslednímu rozsudku okresního soudu se odvolal jak státní zástupce, který pro obžalované navrhoval podmíněné tresty, tak i všech šest obžalovaných, kterým se nelíbilo odůvodnění zprošťujícího rozsudku, které bylo postaveno na tom, že se skutek stal, ale že nešlo o trestný čin. Šestice se ve snaze zcela očistit své jméno domáhala příznivějšího zprošťujícího důvodu.

Zakázky na domov důchodců

Případ se týkal údajné manipulace se zakázkami na stavbu domova důchodců a rekonstrukce zimního stadiónu z let 2008 a 2009. Lajtoch, jeho tehdejší náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z magistrátního odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba byli obžalováni z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle obžaloby měli zvýhodnit firmu Přerovská stavební, která obě zakázky vyhrála a podílela se i na dodatečných stavebních pracích. Okresní soud zprostil všechny muže obžaloby až napotřetí, když je předtím dvakrát, poprvé v listopadu 2014, potrestal podmínkami a zákazy veřejných funkcí. Jeho verdikt však pokaždé krajský soud zrušil a vrátil případ zpět k novému projednání.

Bývalí představitelé města byli obviněni v srpnu 2011, případ se poprvé dostal před soud až po třech letech. Lajtoch i jeho kolegové vinu od počátku odmítali. Kauza, kterou doprovázel vleklý spor žalobců, je stála politickou kariéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám