Hlavní obsah

Po pádu do jeskyně u Macochy skončili tři lidé v nemocnici

Právo, Novinky, ČTK, jap, tr
Blansko
Aktualizováno

Několik členů speleologické výpravy se v sobotu zranilo po pádu do jeskyně Lopač poblíž propasti Macocha. Podle mluvčí hasičů Pavly Pražákové jeden muž spadl ze značné výšky z žebříku a strhl s sebou další lidi. Tři zranění jsou v nemocnici, čtvrtý vyvázl s oděrkami.

Foto: ZSS Olomouckého kraje

Ilustrační foto

Článek

Pět hasičských jednotek vyjelo krátce po sobotním poledni k záchraně člověka, který spadl do neveřejného vstupu jeskyně, poblíž propasti Macocha. Po příjezdu hasiči zjistili, že se v jeskyni nachází tři zranění lidé.

K obci Ostrov u Macochy, kde k případu došlo, musel kromě pozemních posádek záchranné služby dorazit také vrtulník letecké záchranky.

„Jedná se o skružový průlez o hloubce přibližně 20 až 30 metrů,“ uvedli hasiči, kteří k záchraně zraněných využili hasiči lezeckou techniku.

Speleologická výprava měla 12 členů. V závěru odborné exkurze do podzemí uklouzl na kovovém žebříku pětatřicetiletý muž a při asi třicetimetrovém pádu s sebou strhl další tři osoby. Podle mluvčí záchranářů Hedviky Kropáčkové má středně těžká zranění břicha. Jeho zranění ale mohou být rozsáhlejší.

„Byl přepraven vrtulníkem na urgentní příjem do Fakultní nemocnice Bohunice,” uvedla Kropáčková.

Pod mužem, který z žebříku spadl, byla zhruba v patnáctimetrové výšce mladá žena, která má otřes mozku a zranění břicha. Středně těžká zranění má i poslední zraněný. Nehoda se stala kolem poledne.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek řekl Právu, že policie kauzu dále vyšetřuje a především zjišťuje, zdali při speleologické akci byly dodrženy všechny zásady bezpečného pohybu v podzemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám