Hlavní obsah

Obžalovaný z vražd taxikářů jimi opovrhoval, zaznělo v odposleších

Novinky, bad
Praha

Během čtvrtého dne projednávání kauzy vražd tří pražských taxikářů, ze kterých je obžalovaný pětatřicetiletý David Virgulák, soud vyslýchal další svědky a přehrával odposlechy z vězení. V nich Virgulák případ probírá se svým spoluvězněm. Mimo jiné prohlásil, že taxikáři opovrhuje. Zároveň ale popírá, že by je zavraždil on.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Virgulák u soudu. Žaloba ho viní z vraždy tří pražských taxikářů.

Článek

Virgulák si na noc, kdy měl podle obžaloby zastřelit druhého a třetího taxikáře, příliš nepamatuje, protože byl pod vlivem rivotrilu. Ale tomu, že by vraždil, příliš nevěří. „Já už nad tím celý noci přemejšlím, že už si myslím, že jsem to udělal, ale to oni (policie - pozn.red.) s tím pracujou, že to na tebe takhle působí,“ uvažuje na odposleších Virgulák.

Spoluvězeň namítá, že by ve všech taxících musela být jeho pachová stopa, což je, kromě nalezené peněženky jednoho z taxikářů, jeden z hlavních důkazů obžaloby. „Nesmysl,“ kontruje Virgulák. „Já jima (taxikáři) opovrhuju. Proč bych jezdil taxíkem, když můžu jezdit (hromadnou) dopravou?“ dodává. Spoluvězeň mu pak také vytkl, že se nalezené peněženky nezbavil: „Ty jseš takovej idiot, žes tu peněženku nezahodil. Žes ji neprojel a neodhodil.“

Virgulák se dále na odposleších probíral informacemi o případu a postupně vylučoval, že by mohl být vrahem. Prý se na místě, kde vrah nastupoval do taxíku, ani nepohyboval.

Doklady zavražděného taxikáře prý našel, když byl pod vlivem rivotrilu. Podle svých slov je „někde vyfáral“, což soudu vysvětlil, že se jedná o prohrabání popelnic nebo košů.

Měl u sebe asi pět tisíc

Soud také vyslechl pracovníka ostrahy objektu, kam se během noci, kdy byli dva ze tří taxikářů zavražděni, Virgulák vloupal, aby mohl prohrabat tamní kontejner. Pracovník ostrahy uvedl, že Virguláka zadržel a nechal si ukázat obsah jeho kapes. „Měl u sebe svazek bankovek, snad všechny nominální hodnoty,“ uvedl svědek s tím, že Virgulák u sebe mohl mít asi čtyři nebo pět tisíc korun. Strážný si všiml si, že Virgulák měl také u sebe něco, co vypadalo, jako klíčky od auta, jistý si tím ale nebyl.

Soud bude v dokazování pokračovat i v pátek, kdy by se měl mimo jiné dostavit znalec z oboru soudního lékařství, který se vyjádří ke způsobu, jakým byli taxikáři zastřeleni.

Hrozí mu až doživotí

Virgulák měl podle obžaloby před dvěma lety několika výstřely do hlavy usmrtit tři taxikáře, kterými se nechal z centra Prahy odvézt několik kilometrů za hranice metropole. Prvního řidiče údajně zastřelil pěti ranami do hlavy na konci ledna 2014 u vesničky Luka pod Medníkem poblíž Jílového u Prahy. Poté mu měl ukrást telefon, dva tablety, peněženku a klíče od auta, které i s mrtvolou údajně odvezl zpět do Prahy, kde vůz odstavil. Mrtvola byla objevena až o dva dny později, protože auto mělo tónovaná skla. Za stěračem byla dokonce pokuta za parkování.

Skoro stejně si měl Virgulák podle žalobce počínat i o dva měsíce později. Nejprve se podle obžaloby 10. dubna před půlnocí nechal odvézt do Uhříněvsi k cyklostezce, kde dvěma výstřely usmrtil řidiče, který ho na místo dovezl. Opět mu měl ukrást peněženku, telefon, tablet a podobně. Oproti lednové vraždě ale mrtvola zůstala poblíž cyklostezky. Do Prahy se údajně vrátil autem zavražděného a odstavil ho poblíž Karlova náměstí. Virgulák po celou dobu svou vinu popírá. V případě, že ho soud shledá vinným, hrozí Virgulákovi až dvacet let vězení, v krajním případě doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám