Hlavní obsah

Obžalovaný z vražd pražských taxikářů před soudem: Je to velký policejní omyl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Doživotní trest hrozí pětatřicetiletému Davidu Virgulákovi, pokud se soudu podaří prokázat, že zavraždil tři pražské taxikáře, jak tvrdí obžaloba. Virgulák u pražského městského soudu, který případ začal v pondělí projednávat, jakoukoliv vinu na smrti taxikářů popřel. Spoluvězeň jeho bratra, který je také ve vězení, ovšem u soudu prohlásil, že se mu Virgulákův bratr s vraždami svěřil.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný David Virgulák u souduVideo: Novinky

 
Článek

Virgulák podle žalobce Vladimíra Pazourka před dvěma lety zavraždil tři taxikáře, kterými se vždy nechal z centra Prahy odvézt několik kilometrů za hranice metropole, kde je zastřelil několika ranami do hlavy pistolí ráže 6.35.

Prvního řidiče Virgulák podle obžaloby zastřelil pěti ranami do hlavy na konci ledna 2014 u vesničky Luka pod Medníkem poblíž Jílového u Prahy. Poté mu měl ukrást telefon, dva tablety, peněženku a klíče od auta, které i s mrtvolou údajně odvezl zpět do Prahy, kde ho odstavil. Mrtvola byla objevena až o dva dny později, protože auto mělo tónovaná skla, za stěračem byla dokonce pokuta za parkování.

Jsem naprosto nevinný, těch vražd jsem se nedopustil
obžalovaný

V podstatě totožným způsobem si měl Virgulák počínat i o dva měsíce později. Nejprve se podle obžaloby 10. dubna před půlnocí nechal odvézt do Uhříněvsi k cyklostezce, kde dvěma výstřely usmrtil řidiče, který ho na místo dovezl. Opět mu měl ukrást peněženku, telefon, tablet a podobně. Oproti lednové vraždě ale mrtvola zůstala poblíž cyklostezky. Do Prahy se údajně vrátil autem zavražděného a odstavil ho poblíž Karlova náměstí.

S auty odjel

V podstatě vzápětí (zhruba po hodině od návratu) si Virgulák údajně zastavil další taxi a nechal se odvézt na totéž místo v Uhříněvsi, kde jedním výstřelem usmrtil pětadvacetiletého řidiče. Mrtvolu nechal podle žalobce opět u cyklostezky a autem se vrátil do Prahy. Obě mrtvoly nalezl kolemjdoucí druhý den ráno.

Krátce poté policie Virguláka zadržela kvůli krádeži v Bille a našla u něj peněženku třetího zavražděného taxikáře. Virgulák prohlásil, že ji našel, a policie ho tak evidovala jen jako svědka.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Virgulák u soudu. Žaloba ho viní z vraždy 3 pražských taxikářů.

Virgulák před soudem jakoukoliv vinu odmítl. „Z toho, z čeho jsem tady obviňován, z toho jsem naprosto nevinný, těch vražd jsem se nedopustil, je to jeden velký policejní omyl,“ prohlásil Virgulák.

Taxikáře prý nikdy neviděl, v životě se s nimi nesetkal a taxíkem po Praze nejezdil. Zejména proto, že na ně díky své závislosti na drogách neměl finanční prostředky. Podle svých slov si kdysi kupoval heroin asi za pět tisíc korun denně. Kvůli tomu vyučený instalatér přišel o práci.

Na pražských Vinohradech našli mrtvého taxikáře

„Ten heroin už nešel zvládat a chodit k tomu do práce,“ řekl obžalovaný. Svou drogovou potřebu tak začal financovat krádežemi v obchodech, odkud prý odcházel s plnými krosnami nebo i lodními kufry. Časem ale musel s heroinem skončit. „Už jsem na ten heroin nestačil finančně a fyzicky, přešel jsem na subutex, ten je levnější, je to od státu droga,“ podotkl Virgulák, který k subutexu užíval i pervitin.

Vězeň svědčí proti

Podle znalců Virgulák netrpí žádnou duševní chorobou, ale „lhaní je trvalejší rys jeho osobnosti“.

Před soudem v pondělí také vypovídal Josef Giňa, spoluvězeň Virgulákova bratra, který je ve vězení za krádež. Jeho výpověď je pro obžalobu důležitým důkazem. „Petr Virgulák mi řekl, že jeho bratr polkl sklenici léků a že udělal špatnou věc,“ prohlásil Giňa s tím, že měl jeho spoluvězeň na mysli vraždy taxikářů.

Giňa dále vypověděl, že Petr Virgulák byl údajně u vražd také a že patrně taky zmáčkl spoušť. „Měl obavy z povýstřelových zplodin, ptal se mě, jak dlouho se udrží pachové a daktylové stopy,“ dodal Giňa, který ovšem uvedl, že měl jeden z bratrů Virgulákových střílet taxikáře jak do hlavy, tak do hrudníku. Obžaloba ovšem mluví pouze o ranách do hlavy.

Policie Virguláka zadržela loni v listopadu a následně ho obvinila z vraždy a nedovoleného ozbrojování. Podle Virgulákova advokáta Michala Stupky ale proti jeho klientovi policie nemá jediný přímý důkaz.

Hlavní líčení je prozatím naplánováno do příštího týdne, v úterý budou vypovídat svědci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám