Hlavní obsah

Recidivista dostal za krádež violonu z 15. století čtyři roky vězení

Praha

Za krádež violonu z 15. století v hodnotě deseti miliónů si Daniel Maršál odpyká čtyři roky vězení. Ve středu tak rozhodl Vrchní soud v Praze, který potvrdil červnový verdikt pražského městského soudu. Maršál, který je teď ve výkonu trestu za jinou krádež, se k činu přiznal a nástroj vrátil. Hájí se tím, že o jeho vysoké hodnotě nevěděl. Rozsudek soudu je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný přichází k soudu.

Článek

Muži původně hrozilo za způsobení škody velkého rozsahu pět až deset let vězení, městský soud mu však v červnu uložil trest pod hranicí trestní sazby. Podle dnešního rozhodnutí odvolacího senátu však pro snížení trestu nebyly dány zákonné podmínky, a proto zmírnil právní kvalifikaci, která umožnila uložit Maršálovi trest od dvou do osmi let. Čtyřletý trest je souhrnný, muž ho dostal i za poškození vykradeného auta a za své problémy s drogami.

"Městský soud se zaměřil na objektivní stránku jednání obžalovaného, a ne na stránku subjektivní, (...) měl hodnotit tak, že škoda velkého rozsahu nebyla zaviněna ani v nevědomé nedbalosti," uvedl odvolací senát.

Podle soudců totiž Maršál jako vyučený automechanik nemohl vědět, že nástroj má hodnotu v řádech miliónů korun.

Má 27 záznamů

Sedmačtyřicetiletý recidivista má v rejstříku trestů 27 záznamů, většinou za menší krádeže. Smyčcový šestistrunný violon z hadího dřeva ukradl z auta na pražském Smíchově loni v květnu. Dveře auta vypáčil v noci pomocí šroubováku, kromě nástroje v pouzdře za 54 000 korun ukradl i smyčec za 40 000 korun, dva balíčky strun za 24 000 korun a starší mobilní telefon.

Policisté majiteli vrátili ukradený violon za 10 miliónůVideo: Novinky

Nástroj zanechal v autě hudebník, který do Prahy přijel kvůli vystoupení na Pražském jaru. Nástroj náhodně koupil před 15 lety v Praze. Tehdy za něj dal 20 000 korun a za dalších 300 000 korun nechal popraskaný violon zrestaurovat. Violon si majitel cení na 1 milión eur (asi 27 miliónů korun), znalci však jeho hodnotu vyčíslili na deset miliónů korun. Maršál musí hudebníkovi podle rozsudku zaplatit 19 000 Kč za poškozené auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám