Hlavní obsah

Neznaly příbor, spaly na zemi. Své rodiče týrané děti tři roky sledovaly při braní drog

– Ústí nad Labem
Právo, ape

Dvě malé děti z Chomutova musely často hladovět, snášet bití vařečkou, chodit žebrat nebo sledovat, jak si jejich rodiče (38, 40) aplikují drogy. Ti proto v úterý stanuli před Krajským soudem v Ústí nad Labem, kde se zpovídají z jejich týrání. Měli jim způsobit těžkou újmu na zdraví a závažnou vývojovou retardaci. Hrozí jim až osmileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Týrání dětí se mělo odehrávat nejméně 3,5 roku od dubna 2007 až do konce září 2011 na různých místech v Chomutově či sousedním Jirkově. „Nepřiměřeně fyzicky trestali své nezletilé děti, například bitím vařečkou, děti ponechávali často hladové, kdy musely žebrat, oba si před dětmi aplikovali drogy a vystavovali je situacím, kdy se před dětmi intenzivně hádali a fyzicky napadali,“ stojí v obžalobě.

Ženě už v minulosti odbor sociálněprávní ochrany dětí nabízel pomoc, ta ji odmítla.

Dětem se rodiče vůbec nevěnovali ani po mentální stránce. „Způsobili tak, že jsou závažně vývojově retardované po všech stránkách, kdy se jedná o závažnou dlouhotrvající poruchu zdraví a zdravé prosperity dítěte,“ uvedla obžaloba.

Jedly rukama, neuměly mluvit

Děti, nyní ve věku 8 a 9 let, nalezly záchranu až v Klokánku. Tam je matka odvezla v roce 2011. Podle svědectví byly zanedbané, bály se například koupání a neuměly kromě sprostých slov ani pořádně mluvit. Jedly rukama, neznaly ani příbor a lžíci. Když měly jít spát, lehly si vedle sebe na zem. Podle psychologického vyšetření existuje i podezření, že mohly být sexuálně zneužívány.

Obviněný muž se v přípravném řízení nevyjádřil, žena vypověděla, že ji druh bil a týral. Často prý musela s dětmi nehybně sedět v jedné místnosti, nesměly ani na záchod. Vydělávala si prý prostitucí, za peníze pak kupovala drogy. Dětem ale údajně dávala najíst pravidelně. Sousedé prý v bytě slyšeli křik a časté hádky.

Soudní líčení v úterý pokračovalo bez přítomnosti obžalovaných. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám