Hlavní obsah

Manipulace IT zakázek měla vynést stamilióny

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peněžitý trest a až osm let vězení hrozí pěti mužům (43 až 48 let), které policie podezírá, že se snažili prostřednictvím zmanipulovaných IT zakázek vyvést 288 miliónů korun z jednoho ze státních podniků. Poškozenou společností jsou Lesy České republiky (LČR). Policii se podařilo zajistit jen zhruba 90 miliónů z uvedené částky.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování kauzy v těchto dnech ukončili kriminalisté speciálního týmu Alfa a podali na Vrchní státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby pro trestné činy pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti.  Oproti počátku vyšetřování, kdy byli v lednu 2015 obviněni v této souvislosti pouze čtyři lidé, tedy došlo k rozšíření okruhu pachatelů.

Peníze mířily  do Švýcarska

„V roce 2008 podnik vyhlásil dvě veřejné soutěže na IT technologie. Vyhrály je dvě tuzemské společnosti. Jedna ze zakázek byla na 208 miliónů korun a druhá na 398 miliónů. Později byla cena navýšena až na 1,1 miliardy,“ připomněla policejní mluvčí Hana Klečalová.

V roce 2012 vyšlo najevo, že se zakázkami není něco v pořádku. Kriminalisté zjistili, že obě byly zmanipulované předem vybranými vítěznými společnostmi, v jejichž pozadí stál 47letý muž z Prahy, který měl prostřednictvím předsedů představenstev obou firem odklonit z uvedené 1,1 miliardy korun téměř 288 miliónu.

Nyní levněji

„Ty podle dohod o společném podniku skončily na švýcarských účtech dvou britských společností. Po přeposlání těchto finančních prostředků mezi několika švýcarskými bankovními účty, které náležely společnosti z nezávislého státu Samoa a společnosti z Britských Panenských ostrovů, skončily převážně na účtu uvedeného muže a zčásti jednoho z jeho partnerů,“ pokračovala Klečalová.

„Veškeré smluvní vztahy se společnostmi Dynn a TIME IMPORT jsme ukončili v srpnu 2014. V kauze IT zakázek jsme stranou poškozenou,“ potvrdila Právu mluvčí LČR Eva Jouklová. Dodala, že v současné době má podnik vysoutěžené nové informační systémy, které nahrazují systémy dodané zmíněnými IT firmami. Jejich cena je výrazně nižší.

Z hlediska provádění veřejné soutěže a uzavírání smluvních vztahů došlo v podniku od roku 2014 k významným změnám.

Změny v podniku

„Záměry veřejných zakázek konzultujeme s ministerstvem zemědělství i dozorčí radou státního podniku. Některé komodity a služby jsou přímo soutěženy centrálně jiným subjektem, zpravidla MZE. Státní podnik ještě před přijetím zákona o centrálním registru smluv, nutno dodat také v reakci na prošetřovaný případ, začal zveřejňovat veškeré smlouvy s hodnotou nad 300 tisíc korun. Tyto tak mohla bez prodlení zkoumat široká veřejnost, a porovnat tak ceny obvyklé,“ doplnila Jouklová.

Podnik také přijal rozsáhlý protikorupční program s nezávislou etickou komisí, která prověřuje veškeré podněty ze strany veřejnosti nebo vlastních zaměstnanců podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám