Hlavní obsah

Kvůli podezřelým IT zakázkám ve státním podniku navrhuje policie obžalovat pět lidí

– Hradec Králové
Právo,

Peněžitý trest a až osm let vězení hrozí pěti mužům ve věku 43 až 48 let. Policie je podezírá, že se snažili prostřednictvím zmanipulovaných IT zakázek vyvést 288 miliónů korun z jednoho ze státních podniků. Podle zdrojů Práva by poškozenou společností měly být Lesy České republiky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauzu vyšetřovali kriminalisté speciálního týmu Alfa. V těchto dnech práci ukončili a podali k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby pro trestné činy „pleticha při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“.

„Vše začalo v roce 2008, kdy podnik vyhlásil dvě veřejné soutěže na IT technologie. Soutěže vyhrály dvě tuzemské společnosti, se kterými podnik uzavřel smlouvu o poskytování služeb. Jedna ze zakázek byla na částku 208 miliónu korun a druhá pak na 398 miliónu korun. Později byla cena navýšena až na 1,1 miliardy korun,“ připomněla genezi případu královéhradecká krajská policejní mluvčí Hana Klečalová.

V roce 2012 vyšlo najevo, že se zakázkami není něco v pořádku a začali se jimi zabývat kriminalisté.

Ti během vyšetřování zjistili, že obě zakázky byly zmanipulované předem vybranými vítěznými společnostmi, v jejichž pozadí stál 47letý muž z Prahy, který měl prostřednictvím předsedů představenstev obou firem „odklonit” z uvedené 1,1 miliardy korun téměř 288 miliónu. Ty podle dohod o společném podniku skončily na švýcarských účtech dvou britských společností.

Po přeposlání těchto finančních prostředků mezi několika švýcarskými bankovními účty, které náležely společnosti z nezávislého státu Samoa a společnosti z Britských Panenských ostrovů, skončily peníze převážně na účtu uvedeného muže a zčásti jednoho z jeho partnerů.

Policistům se nakonec podařilo z částky 288 miliónu korun zajistit zhruba 90 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám