Hlavní obsah

Nejnebezpečnější silnice Česka: Nejhorší je trasa ze Žamberka do Červené Vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnebezpečnějším úsekem českých silnic byla podle rizikové mapy EuroRAP pro roky 2013 až 2015 komunikace I/11 mezi Žamberkem a Červenou Vodou. Rizikové úseky jsou rovněž na silnicích I/16 u Mladé Boleslavi a I/17 u Čáslavi. V pondělí o tom informovali zástupci Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Foto: Mapy.cz

Článek

Cenu za přínos ke zvýšení bezpečnosti infrastruktury naopak získala silnice první třídy I/20 mezi Pískem a Vodňany, která byla od roku 2014 modernizována. Silnice získala nový povrch a svislé dopravní značení bylo rozšířeno o výstražné prvky. Přibylo nové vodorovné značení a výrazně byly upraveny křižovatky, uvedl Roman Turza z ÚAMK.

Právě na finančně nenáročné úpravy silnic v podobě nového značení a stavby svodidel cílí podle Turzy program EuroRap. Úpravy nebezpečných míst tak mohou vyjít na desetitisíce korun, maximálně okolo sta tisíce korun. Silnice není možné vždy stavebně upravovat, i drobné zásahy ale mohou bezpečnost provozu výrazně zvýšit, dodal Turza.

Ideální silnice má řidiče navádět. Značení nemá šoféra mást, ale naopak mu má včas signalizovat, kam se bude zatáčet či jestli hrozí nějaké nebezpečí. Pokud už ale řízení nezvládne a vyjede z vozovky, neměly by jej tam očekávat překážky, jako jsou kmeny stromů, sloupy či billboardy.

Nejrizikovější dálnicí je D7 u Chomutova

Riziková mapa hodnotí komunikace podle absolutní nebezpečnosti a rovněž podle relativní nebezpečnosti. Druhý pohled zohledňující intenzitu provozu ukazuje, že nejbezpečnějším typem silnic v ČR jsou dálnice, na které při započtení množství projíždějících vozidel připadá několikanásobně méně nehod než na silnicích prvních tříd. Mezi dálnicemi je nejnebezpečnější úsek dálnice D7 u Chomutova.

EuroRAP (European Road Assessment Programme) je mezinárodní nezisková organizace, jejímiž členy jsou motoristická sdružení, národní i regionální správci pozemních komunikací, investoři a experti. Nezávisle hodnotí bezpečnostní úroveň silnic a zároveň navrhuje opatření, jejichž realizace pomůže eliminaci výskytu smrtelných a vážných zranění při silničních nehodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám