Hlavní obsah

Trest pro policistu za zlomené žebro platí. Nepomohla mu ani falešná solidarita kolegů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sotva nastoupil k policii, už si bude muset hledat nové místo. Sedmadvacetiletý Michal Kapras ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni neuspěl s odvoláním proti tříletému podmíněnému trestu, který dostal letos v dubnu u plzeňského okresního soudu za to, že na policejní služebně bezdůvodně ztloukl teleskopickým obuškem předvedeného muže a zlomil mu žebro.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michal Kapras před soudem

Článek

Nepomohla mu ani falešná solidarita kolegů, kteří měli potvrdit, že vůči poškozenému nebylo použito žádné násilí. „Z provedených důkazů není pochyb, že poškozený utrpěl zranění na služebně. V žádném případě nemůžeme uvažovat o oprávněnosti takového zákroku,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš.

Upozornil na to, že při hodnocení věrohodnosti obžalovaného soud přihlédl k úřednímu záznamu, který policisté na služebně po incidentu sepsali. „Tři policisté a i samotný obžalovaný v něm uvedli, že nedošlo k žádnému služebnímu zákroku použitím donucovacích prostředků. To bylo v rozporu se skutečností a na obžalovaného to vrhá hodně negativní obraz,“ prohlásil Jaroš.

Praštil jsem ho do ruky v domnění, že se zklidní.
obžalovaný

Podle soudu Kapras loni na jaře nejméně desetkrát udeřil obuškem Luďka Boledoviče, kterého hlídka přivezla na služebnu kvůli ověření totožnosti poté, co se doma nepohodl s tchánem a násilím ho vyhodil z bytu. K použití obušku se policista přiznal až po dvou měsících, kdy už případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Šel se udat

„Hloupě a nesmyslně jsem celou věc zatajil. Když to začala vyšetřovat inspekce, dostal jsem hrozný strach, že přijdu o práci. Pak mi to ale nedalo, a tak jsem dobrovolně přišel na inspekci, abych celou věc uvedl na pravou míru,“ vypovídal před soudem Kapras.

Podle něho byl Boledovič vulgární a vyhrožoval svým bratrem na Policejním prezidiu. „Najednou se zvedl z lavice, vykročil proti mně se slovy, že už toho má dost. Udělal přitom prudký pohyb a já jsem to vyhodnotil tak, že na mě chce zaútočit,“ vypovídal Kapras, co předcházelo samotnému zákroku.

V tu chvíli poprvé sáhl pro obušek. „Praštil jsem ho do ruky v domnění, že se zklidní. Jenže on neustoupil, naopak začal proti mně mávat rukama. Tak jsem mu dal několik dalších ran, dokud se nestáhl a neposadil zpátky,“ pokračoval policista, který v té době fungoval jako asistent dozorčího služebny.

Zadržený byl propuštěn

Muž se pak podle něho zklidnil a nadiktoval osobní údaje. Pak ho Kapras na pokyn dozorčího propustil. „Už na začátku služby jsem se necítil moc dobře, po tom zákroku u mě extrémně vzrostla nevolnost, měl jsem křeče v břiše, bolelo mě snad úplně všechno a cítil jsem, že mám horečku. Sedl jsem si do křesla, zavřel oči a usnul. Vzbudil jsem se až ráno,“ vypovídal dále Kapras s tím, že mu kolegové nechali podepsat úřední záznam, který podle svých slov ani nečetl.

Naopak Boledovič uvedl, že si ani nestačil sednout a obžalovaný ho začal mlátit obuškem. „Dal jsem si ruce před sebe a schoulil se. Pak se mě zeptal, jestli už mám dost, a ať vypadnu,“ prohlásil Boledovič. A právě k jeho výpovědi se soud přiklonil, neboť korespondovala se závěrem soudní znalkyně, podle které byly údery proti němu vedeny v pozici, kdy seděl, a nikoli stál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám