Hlavní obsah

Policie stíhá soudce, který měl manipulovat insolvenční řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královéhradečtí policisté zahájili trestní stíhání soudce, který je obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby. V pondělí o tom informoval žalobce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství. Podle informací ČTK se stíhání týká kauzy kolem společnosti Via Chem Group, obvinění míří zřejmě na soudce z Českých Budějovic.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudce, k jehož stíhání dal souhlas prezident Miloš Zeman, měl jednat v rozporu s insolvenčním zákonem.

„Tato osoba způsobila některým účastníkům insolvenčního řízení vážnou újmu a akcionáři dlužníka prospěch,” uvedl Borgula bez bližších podrobností.

Nezákonné manipulace insolvenčních řízení vyšetřuje krajské ředitelství policie od 20. září. V případě prokázání viny hrozí soudci trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.

"Usnesení o zahájení trestního stíhání, a tedy ani návrh na dočasné zproštění výkonu funkce soudce, jsme zatím neobdrželi," sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka, který patří mezi obviněné. Dále je stíhaný například advokát Ivo Hala.

Reklama

Výběr článků

Načítám