Hlavní obsah

Za výroky o střílení v parlamentu se zodpovídá bývalý voják před soudem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterán z mise v Bosně Martin Holkup se ve středu odpoledne hájil u Okresního soudu v Písku kvůli výrokům, které uvedl loni v říjnu v pořadu Reportéři v České televizi. Mluvil tam jako člen uskupení Českoslovenští vojáci v záloze o střelbě ve Strakově akademii a parlamentu v souvislosti s možnou válkou. Nyní čelí žalobě za přečin vyhrožování a hrozí mu až jeden rok vězení.

Foto: Pavel Orholz , Právo

Martin Holkup v jednací síni Okresního soudu v Písku

Článek

Státní zástupce Petr Cigánek citoval jako hlavní důkazy výroky z pořadu. „Tohle politikům vzkazuju, že jestli nás do tohohle dovedou, první se bude střílet ve Strakově akademii a v parlamentu, ať si to uvědomí,“ uvedl například v pořadu Holkup, který to ani před soudem nevyvracel.

Vyjadřoval jsem tím názor, co si myslím, že udělají občané.
Martin Holkup

Podle něho však reportéři České televize mylně uvedli hned na začátku reportáže, že vyhrožuje politikům. „Uvedl jsem to v nadsázce a byla to jakási predikce věcí budoucích. Vyjadřoval jsem tím názor, co si myslím, že udělají občané,“ konstatoval Holkup, který před výrokem o Strakově akademii v pořadu zmínil citát Ernsta Hemingwaye: „Lid by měl v první den války postřílet svoji vládu.“

Demonstrace jako aktivní obrana

Další citát z pořadu, který je v obžalobě, zní: „My samozřejmě pod vlajkou NATO do žádné války nepůjdeme a jsme připraveni se vůči státu i takovýmto opatřením aktivně bránit.“

Holkup před soudem vysvětloval, že aktivní obranou myslí například demonstrace a podobně. Přestože v pořadu vystupoval jako člen spolku zvaného Českoslovenští vojáci v záloze, u soudu uvedl, že v té době se jednalo pouze o uskupení kamarádů, kteří spolu cvičili na obranu hranic.

Soudce Martin Král odročil jednání na 26. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám