Hlavní obsah

Emoční extempore po nehodě nakonec řidiči neprojde

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už to vypadalo, že emoční extempore po dopravní nehodě Miloši Morongovi projde. Po zásahu Nejvyššího soudu v Brně (NS) byl ale 44letý řidič z Milovic na Nymbursku nakonec za své chování potrestán.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krajský soud v Plzni nyní potvrdil peněžitý trest 10 tisíc korun kvůli přečinu poškozování cizí věci, který Morong dostal u klatovského okresního soudu za to, že během slovní rozepře úmyslně zlomil klíče v zapalování vozidla jednoho ze svědků nehody a způsobil škodu za 20 tisíc korun.

Přitom loni v odvolacím řízení měl krajský soud pro jednání Moronga pochopení, když jej zprostil obžaloby s odůvodněním, že šlo o reakci v záplavě emocí. Případ ale státní zastupitelství hnalo až k Nejvyššímu soudu, který verdikt krajského soudu zrušil.

„Útok na majetek jako způsob řešení mezilidských konfliktů nelze ospravedlnit emocemi,“ vzkázal do Plzně NS, a nařídil proto tamní justici, aby případ znovu projednala a rozhodla.

Chtěl mě nejdříve praštit a pak mi urazil zrcátko a zlomil klíček v zapalování se slovy, že nikam nepojedu
Radovan Lyer

Morong přede dvěma lety v Sušici na Klatovsku během hádky poničil vozidlo Toyota Land Cruiser podnikatele Radovana Lyera, který se zastal řidičky poté, co při výjezdu z parkoviště lehce narazila do vozidla řízeného právě Morongem.

Ten podle Lyera z vozidla vystoupil společně s manželkou a začali ženě ve druhém autě nechutně nadávat.

„Uráželi ji, a tak jsem zasáhl“

„Uráželi ji takovým způsobem, že jsem musel zasáhnout a slovně se jí zastat. Načež ten muž mě chtěl nejdříve praštit a pak mi urazil zrcátko a zlomil klíček v zapalování se slovy, že nikam nepojedu,“ vzpomínal Lyer s tím, že na místo zavolal policii.

Miloš Morong u soudu tvrdil, že chtěl po Lyerovi vysvětlení, komu bylo určeno slovo kráva, které pronesl během vypjaté situace směrem k zainteresovaným osobám.

„Obviněný se mohl domnívat, že je tato nadávka adresována jeho manželce, proto reagoval náhle, nekontrolovatelně a impulzivně tak, že naskočil na nášlap vozidla poškozeného, naklonil se dovnitř a zalomil klíč v zapalování,“ stojí v rozsudku plzeňského krajského soudu.

Obžalovaný jako první vystupňoval konflikt pramenící ve své podstatě z nezávažné dopravní nehody
z usnesení Nejvyššího soudu

Ze strany Moronga se údajně jednalo o emocionálně situačně podmíněnou náhlou reakci, po které se uklidnil a choval se zcela adekvátně.

Byl prý v jistém emocionálním vypětí

Podle závěru Nejvyššího soudu jednal sice obžalovaný v jistém emocionálním vypětí, ale na jeho trestní odpovědnost to nemá vliv.

„Nelze přehlédnout, že se poškozený zastal řidičky, která byla zcela nevybíravě slovně napadena obžalovaným a jeho manželkou. Byl to tedy obžalovaný, kdo jako první vystupňoval konflikt pramenící ve své podstatě z nezávažné dopravní nehody,“ konstatoval NS.

Upozornil dále na to, že i sám Morong k motivu činu doznal, že fyzickým útokem na majetek poškozeného mu chtěl dát dostatečně najevo, aby se do konfliktu dále nezapojoval.

„Takový způsob řešení mezilidských neshod vážně narušuje spořádané vztahy ve společnosti. A pokud má trestní právo plnit svoji ochrannou funkci, nemůže k němu zůstat lhostejné,“ uzavřel Nejvyšší soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám