Hlavní obsah

Železničáře čeká náročný úkol, musí vyprostit 120 tun vážící vyprošťovací vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Železničáři v noci na pátek odtáhli havarovaný osobní vlak z trati směřující na Slovensko, který se v úterý srazil s traktorem. Odstranit ale musí ještě 120 tun vážící nehodový vlak s jeřábem, který měl vlak původně vyprostit, ale u Vnorov na Hodonínsku vykolejil. Trať železničáři zprůjezdní asi až o víkendu.

Foto: Omelka Josef, ČTK

Železničáři v noci na 15. září vyprostili a odtáhli havarovaný osobní vlak z trati směřující na Slovensko.

Článek

Podle webu drah se provoz na trať vrátí v sobotu v 18.00. Na místě funguje náhradní autobusová doprava.

V noci na pátek se zatím podařilo odstranit havarovaný osobní vlak. Přijel pro něj další nehodový vlak ve směru od Rohatce. „Nakolejil zpátky havarovaný vlak a odtáhl jej do Strážnice,” řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Foto: Omelka Josef, ČTK

Vyprošťování osobního vlaku

Musí přijet další jeřáb, už čtvrtý

Odstranění vykolejeného nehodového vlaku s jeřábem, který měl původně situaci vyřešit, bude ale zřejmě náročnější, než železničáři čekali. Původní plán byl poslat na místo dva další nehodové vlaky, které měly ten havarovaný z každé strany nadzvednout. To ale nejde kvůli nosnosti jednoho z mostů.

Proto bude nutné akci uskutečnit jen z jedné strany díky v pořadí už čtvrtému jeřábu s vyšší nosností. Ten ale už nebude železniční, ale silniční. Bezuchová konstatovala, že tento postup je naprosto mimořádný, železničáři prý ani nepamatují vykolejení železničního nehodového vlaku s jeřábem.

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vyprošťovací jeřáb. Archivní záběryVideo: Milan Vojtek, Právo

„Výhled je, že během dneška to asi hotové nebude a trať bude zprůjezdněna zřejmě až o víkendu. Zatím bude fungovat náhradní autobusová doprava,” uvedla Bezuchová s tím, že trať normálně využívají pouze osobní vlaky. Není tedy tak vytížená.

Mohli se převrátit z mostu

Proč se stodvacetitunový jeřáb sesunul z koleje do vnitřní strany oblouku, má ukázat vyšetřování nehody. „Pravděpodobně se jim uvolnilo zajištění, které drží nástavbu jeřábu v přepravní poloze. Nástavba se pak otočila a převážila jeřáb mimo trať,“ řekl ve středu jeden z železničářů Právu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlak na Hodonínsku rozpůlil traktor a začal hořet, jeden člověk zahynulVideo: Novinky

„Měli sakramentskou kliku, že se to stalo tam, kde se to stalo. Být to o pár metrů dřív, jeřáb by se převrátil z náspu dolů. V nejhorším případě pak přímo z mostu,“ dodal muž z domu u trati.

Při středečním vykolejení nehodového vlaku se nikdo nezranil. Při úterní srážce ovšem zemřel řidič traktoru a osm lidí z osobního vlaku se lehce zranilo. Souprava o čtyřech vagónech vykolejila a jeden z nich začal hořet. Na vlaku, traktoru a trati vznikla škoda 12,9 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám