Hlavní obsah

Pošťačka prohrála na automatech milióny od zákazníků

Právo, Patrik Biskup

Dopoledne na přepážce pošty přijímala platby a vklady na účty zákazníků, během pauzy na oběd pak jejich penězi krmila výherní automaty. Za jediný měsíc dokázala pracovnice České pošty v Koutě na Šumavě Lenka Anderlová prohrát bezmála dva milióny korun. Stala se závislou na hazardu a po pátečním verdiktu domažlického soudu dostala i cejch zločince.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za zpronevěru si třicetiletá matka dvou malých dětí vyslechla ortel. Tři roky vězení se zkušební dobou 4,5 roku a plnou náhradu škody. Rozsudek je pravomocný. „Přiznávám se ke všemu. Je mi to líto,“ hovořila tiše u soudu a oči se jí přitom zalévaly slzami.

Podle státní zástupkyně Petry Švecové si od ledna do února letošního roku pro vlastní potřebu ponechala peněžní prostředky z provozu pošty v celkové výši 1,96 miliónu korun. „Většinu z toho prohrála v herně na automatech,“ upřesnila Švecová s tím, že platby od zákazníků sice papírově zaúčtovala, ale fyzicky je neodvedla.

Úplně ztratila soudnost. To, jak se dostala k cizím penězům, nebyla žádná rafinovaná trestná činnost, ale naprosto triviální postup. Bylo otázkou času, kdy to praskne.
advokát Anderlové

Obžalovaná žena jako motiv uvedla, že tím chtěla vyřešit své finanční problémy. „Myslela jsem si, že když vyhraju, můžu splatit dluhy a odvrátit exekuce. I když jsem často neměla ve hře štěstí, věřila jsem, že se to zlomí a začnu vyhrávat,“ vypovídala Anderlová.

„Selhala jsem“

Za den byla schopná nechat v herně i sto tisíc. „Selhala jsem. Byla to životní chyba. Snažím se to nějak řešit. Pracuji 16 hodin denně, abych mohla škodu splácet. Docházím také k psychiatričce, která mi pomáhá. S hraním už problém nemám,“ sypala si žena popel na hlavu.

Každý může v životě udělat chybu, ale důležité je, jak se z ní poučí a zda toto poučení povede k nápravě.
Jan Faschingbauer, soudce

Sám obhájce označil jednání své klientky za lidsky nepochopitelné a absurdní. „Podlehla utopické vidině výhry, která ji zcela pohltila,“ prohlásil advokát. „Úplně ztratila soudnost. To, jak se dostala k cizím penězům, nebyla žádná rafinovaná trestná činnost, ale naprosto triviální postup. Bylo otázkou času, kdy to praskne,“ dodal advokát.

Soudce Jan Faschingbauer při odůvodnění rozsudku uvedl, že se dalo uvažovat i o nepodmíněném trestu, ale nakonec senát rozhodl, že dá Anderlové šanci.

„Každý může v životě udělat chybu, ale důležité je, jak se z ní poučí a zda toto poučení povede k nápravě. V tomto případě jsme zohlednili, že obžalovaná je zaměstnaná, snaží se generovat co největší finanční zdroj, aby mohla škodu splácet. Projevila upřímnou lítost a dosud nebyla trestaná,“ prohlásil Faschingbauer.

Jedním dechem dodal, že jednání Anderlové omluvitelné není.

„Společenská škodlivost je dána zejména značnou škodou. Měla zvolit jiný způsob řešení finančních problémů, než je hazard. Automaty tady fungují proto, aby lidi ožebračovaly, byl to opačný efekt, než ve který obžalovaná doufala,“ řekl soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám