Hlavní obsah

Objednali si uklízečku. Vykradla je a v pojišťovně pohořeli

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úklid vlastního bytu mnozí lidé kvůli úspoře času svěřují raději profesionálům. Na internetu jsou i speciální agentury, které svým klientům uklízečky shánějí. Může se ale stát, že z pomocnice se vyklube straka, která si z bytu odnese víc, než je jen odměna za jeho vycídění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spoléhat se v takovém případě na pojišťovnu nemá cenu, klíče od bytu přece dáte zloději zcela dobrovolně. Přesně to se stalo manželskému páru z Prahy, který se rozhodl na doporučení přátel objednat přes agenturu paní na občasný úklid svého rozměrného bytu.

„Uklízečka se zdála sympatická, byla u nás asi třikrát, pak přestala chodit. Nějaký čas po její poslední návštěvě jsem ale zjistila, že z bytu zmizely některé cennosti,“ vylíčila svůj příběh Jana.

Postrádala rodinné šperky a také nějakou kosmetiku. „Nejdřív jsem myslela, že krabičky ze skříně vytáhly děti, ale bylo mi to divné. Zavolala jsem do agentury a přeptala jsem se na tu uklízečku. Bylo mi řečeno, že za ni dají ruku do ohně a že by určitě nic takového nemohla udělat,“ popsala mladá žena svou zkušenost. Za několik dní ale přišel zvrat.

Kdyby brali moje podezření vážně a tu paní přestali posílat k jiným klientům, nemuselo by dojít k dalším krádežím
okradená majitelka bytu

Zlodějka některé krádeže přiznala, jiné popřela. Vzhledem k tomu, že policejní vyšetřování u Jany v bytě proběhlo až nějaký čas po ztrátě, policie nemohla zajistit důkazy, například otisky prstů.

Jana se zlobí na úklidovou agenturu: „Kdyby ze začátku brali moje podezření vážně a tu paní přestali dočasně posílat k jiným klientům, nemuselo by dojít k dalším krádežím.“

U firmy se zkoušela domoci navrácení alespoň části škody, která šplhá do desetitisíců korun. „Agentura se ale mezitím položila, její vedení se nejdříve vytáčelo, že se to pokusí nějak řešit, pak přestali reagovat úplně,“ popsala situaci Jana.

Pokud někdo sám pozve zloděje dál, pak to není případ pro pojišťovnu
Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz

Uklízečka-zlodějka je podle jejích informací stíhána na svobodě a k výslechu se odmítá dostavit. „Firma se oháněla i tím, že pojišťovna jim nic neproplatí. Právě proto, že pachatelka je vlastně známá, i když se ke krádežím u mě doma nepřiznala, takže zodpovědnost je na ní, a ne na firmě,“ zlobí se žena.

Sepište si cennosti

Pojišťovna peníze okradenému klientovi vyplatí pouze v případě, jedná-li se o vloupání.

„Při krádeži je podstatné, aby zloděj překonal zabezpečení. Pokud však někdo sám pozve zloděje dál, pak to není případ pro pojišťovnu,“ řekl Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz.

„Pokud úklidovka vnikne do bytu za pomoci shodného klíče, jde o krádež bez překonání zabezpečení, pojišťovna by opět nemohla vyplatit pojistné plnění. To je stejné, jako byste někomu dal klíče od vašeho vozu a on s ním ujel,“ uvedl Milan Káňa, mluvčí Kooperativy. Dodal, že pojišťovna by vyplatila peníze pouze v případě prokázaného násilí nebo pohrůžky násilím.

Za krádež a za jakoukoliv náhradu škody je zodpovědná agentura, která uklízečku zaměstnává
Jan Černý, advokát

Zmíněnou firmu se však nepodařilo kontaktovat. „V každém případě je za krádež uklízečky a za jakoukoliv náhradu škody zodpovědná agentura, která ji zaměstnává,“ řekl advokát Jan Černý.

Lidem radí: „Doporučuji každému, kdo si objedná úklid, sepsat co nejpodrobnější seznam věcí, které mohou být odcizeny: šperky, drahé příbory, porcelán, broušené sklo, případně knihy. Tento seznam bych doporučoval každému projednat s agenturou proti podpisu.”

Podle něj je ale potřeba prokázat, že krádež spáchala dotyčná uklízečka či uklízeč. „Škoda se musí nahlásit hned po jejím zjištění,“ upozornil advokát.

Poskytovatelé takových služeb musí podle Černého své pracovníky velmi dobře prověřovat. „Například se ptát bývalého zaměstnavatele, proč ten člověk odešel, jestli náhodou nebyl nucen odejít. Samozřejmostí je výpis z rejstříku trestů,“ řekl.

Dražší, ale jistější

Podle předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Ireny Bartoňové Pálkové bývalo dříve zlodějských uklízeček víc.

„Někdy se to stává, v poslední době ale méně. Stane se to většinou u agentur, které přes internet najímají lidi z ulice a posílají je k zákazníkům, aniž by ty uklízečky vůbec viděly a mluvily s nimi osobně,“ řekla předsedkyně, která je zároveň viceprezidentkou Hospodářské komory.

Zákazník by měl poskytovatele těchto služeb pečlivě hledat a raději si i připlatit. „Jsou agentury, které své zaměstnance proškolují, vyžadují psychotesty a výpisy trestního rejstříku. Tam se nic takového nestane. Lidi si ale musí uvědomit, že budou-li chtít vyškolenou, odborně vzdělanou uklízečku, tak ta nebude pracovat za sto dvacet korun na hodinu,“ uvedla Bartoňová Pálková.

Dobrá agentura na úklidové služby se podle ní pozná podle toho, že se její zástupce přijde osobně do klientova bytu podívat společně s uklízečkou a dohodnou si podmínky. „Takové agentury jsou i pojištěné, kdežto ty levnější, co působí jen na internetu, nemohou o pojištění ani žádat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám