Hlavní obsah

Bývalý šéf Sparty Mach musí prokázat tvrzení o manipulaci se spisem

Novinky, bad
Praha

Bývalý boss fotbalové Sparty a podnikatel Petr Mach bude muset soudu dokázat své tvrzení o tom, že se manipulovalo s jeho soudním spisem, ze kterého podle Macha zmizel originál výběrního lístku na 930 tisíc dolarů. Podle pátečního vyjádření soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Martiny Weissové se manipulace se spisem dosud nepodařila prokázat.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Petr Mach u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Mach se u Obvodního soudu pro Prahu 2 domáhá tří a půl miliónu amerických dolarů (asi 83 miliónů korun) plus úroky od České republiky, coby náhrady majetkové i nemajetkové škody.

Výběrní lístek z banky má podle Macha dokazovat, že kdosi vybral v roce 1996 z jeho švýcarského konta 930 tisíc dolarů, Mach to zjistil až v roce 2010. Švýcarská prokuratura se Machovým případem začala před pěti lety zabývat a požádala v rámci mezinárodní právní pomoci o Machův soudní spis, týkající se neprocleného luxusního vozu. Mach si za krácení cla v minulosti odseděl dva a půl roku.

Výběrní lístek ale ze spisu prý zmizel a před dvěma lety byla místo něj do spisu podle Macha založena zmanipulovaná fotokopie.

Žaloba založená na domněnce

Chybí prý na ní podpisy vydávajícího bankéře i vybírajícího a také čísla účtů. „Doktor Pelikán (v té době náměstek ministryně spravedlnosti) řekl, že ze spisu byly nějaké dokumenty odcizeny,“ prohlásil v pátek Mach.

Podle soudkyně Weissové se ale Machovi jeho tvrzení nepodařilo prokázat. „Tvrzení, že došlo k odcizení původní listiny a nahrazení jinou, nebylo prokázáno,“ uvedla soudkyně. „Podle názoru soudu žalobce založil žalobu pouze na domněnce, že dokument někdo nahradil,“ dodala Weissová a Machovi dala lhůtu třiceti dní, aby doplnil důkazy. Mach plánuje mimo jiné předvolat pracovníky banky jako svědky.

Ministerstvo spravedlnosti Machovu žalobu odmítá jednak kvůli možnému promlčení nároku a jednak kvůli tomu, že údajně nebyly dány podmínky odpovědnosti státu za škodu. Machova tvrzení jsou podle ministerstva navíc vágní a neurčitá.

Bývalého fotbalového bosse Macha obvinila policie v roce 1998 v souvislosti s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odseděl polovinu. Někdejší sponzor ODS tvrdí, že obvinění bylo vykonstruované, policie prý od něj chtěla získat informace o financování strany. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu, pražský vrchní soud ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám