Hlavní obsah

Švindlováním s recepty se šéfka nemocniční lékárny měla obohatit o půl miliónu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

O téměř půl miliónu korun se podle policie měla neoprávněně obohatit bývalá hlavní lékárnice domažlické nemocnice Jana S. Za dlouhodobé podvody s recepty na léky a zdravotní pomůcky jí hrozí až pět let vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sedmačtyřicetiletá žena si převzala usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin podvodu,“ potvrdila Právu krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Podle ní obviněná žena v pozici vedoucí lékárny od roku 2006 účtovala zdravotním pojišťovnám k úhradě léky a zdravotnické pomůcky, které nebyly vydány.

„Za takto získané finanční prostředky si obviněná následně odebrala jiné zboží ze sortimentu lékárny pro vlastní potřebu,“ upřesnila Korandová s tím, že škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 490 tisíc korun.

Například na jednoho pacienta bylo napsáno šest stejných ortéz
Michal Kravec, bývalý primář chirurgie domažlické nemocnice

Případ kriminalisté začali prověřovat loni na podzim. Po domovní prohlídce v nemocnici její ředitelka Alena Vyrutová podezřelou lékárnici na hodinu odvolala z funkce a dohodla se s ní na okamžité výpovědi. Vyrutová tehdy tvrdila, že šlo o selhání jedince, nikoliv o systémové čachrování s léky v rámci nemocnice, na kterém by se podílelo víc zaměstnanců.

„Vypadá to na jednoho člověka, který obecně řečeno kradl,“ reagovala už dříve šéfka špitálu. [celá zpráva]

Mnoho receptů

Bývalý primář chirurgie domažlické nemocnice Michal Kravec prohlásil, že recepty, které byly předmětem machinací, pocházely z jeho oddělení, kde v té době pracoval jako vedoucí lékař manžel obviněné lékárnice.

„Přišla za mnou vrchní sestra, která mi sdělila, že máme velký nárůst v receptech na zdravotní pomůcky. Například na jednoho pacienta bylo napsáno šest stejných ortéz. Chtěl jsem zjistit přes elektronickou evidenci, který z lékařů nejvíce předepisuje recepty na tyto pomůcky. Ale takové údaje v počítači chyběly, takže jsme nic nezjistili,“ řekl Kravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám