Hlavní obsah

Kobra obvinila dalších pět lidí v kauze prodeje nanodisků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové ze speciálního týmu Kobra obvinili pět lidí z praní špinavých peněz. Obvinění souvisí s kauzou Zenon, v níž šlo o fiktivní obchody s nanodisky. Stíháno je tak celkem už 14 lidí kvůli daňovým podvodům téměř za 200 miliónů korun, uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Obvinění podle policie lákali na státu vratky DPH, peníze následně dělily na menší částky a přeposílali na několik účtů.

„Mravenčí práce spočívající ve vyhodnocování bankovních výpisů a telefonních hovorů, vytěžování podezřelých osob a svědků nakonec slavila úspěch,” uvedl Ibehej.

Jde o jednu z prvních kauz, kterou speciální tým pro boj s daňovou kriminalitou začal před dvěma lety vyšetřovat.

Skupina devíti obviněných podle ČTK předstírala obchody s nanodisky, které jsou teprve ve fázi výzkumu a nejsou na trhu. Podle vyšetřovatelů vytvořili účelovou síť čtyř obchodních firem a předstírali vývoz zboží na Kypr. Pak po státu žádali vrácení daně téměř 200 milionů korun, z toho se jim podařilo získat zhruba 50 milionů.

Většině z nich hrozí za krácení daní až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám