Hlavní obsah

S vraždami nemám nic společného, řekl obchodník s LTO. Žalobkyně pro něj chce doživotí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Doživotí požaduje státní zástupkyně pro Jiřího Večeře za organizování jednadvacet let staré vraždy zlínského obchodníka s lehkým topným olejem (LTO) a hradišťského podnikatele. Večeř, který v devadesátých letech také s LTO obchodoval, od začátku líčení u Krajského soudu ve Zlíně tvrdí, že s vraždami nemá nic společného.

Žalobkyně: Je nebezpečný a nelze na něj výchovně působitVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Nebylo nade vši pochybnost prokázáno, že se skutky staly tak, jak je uvedeno v obžalobě. Svědecké výpovědi byly účelové. Můj klient se dopustil jedné velké chyby, dovolil si sepsat s paní redaktorkou knihu Krvavé oleje, kde popravdě popsal, co se tehdy (v 90. letech, pozn. red.) dělo, kdo stál za celou organizací a jak vše probíhalo,“ vysvětlil obhájce Jiří Rafaj.

Chci se obrátit na pozůstalé: Se smrtí jejich blízkých nemám absolutně nic společného.
obžalovaný

Dnes třiapadesátiletý Večeř měl jako jeden z obchodníků s LTO podle obžaloby zorganizovat likvidaci zlínského podnikatele a dalšího obchodníka s LTO Miroslava Kovaříka.

Podle žalobců zajistil další osoby, nástražný výbušný systém a dal pokyn k jeho zavraždění. Kovaříka v květnu 1995 trhavina umístěná v autě pod sedadlem vážně zranila. Cestou do nemocnice zemřel. Při explozi vedle něj seděla jeho tehdy sedmnáctiletá dcera. Přežila jen zázrakem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Jiří Večeř tvrdí, že s projednávanými vraždami kolem lehkých topných olejů nemá nic společného.

Večeř tvrdí, že se na činu nepodílel a že šlo o vyřizování účtů mezi dvěma větvemi obchodníků s LTO. „Chci se obrátit na pozůstalé: Se smrtí jejich blízkých nemám absolutně nic společného. To je vše, co chci říct,“ sdělil ve čtvrtek u soudu.

Dostal už 14 let

Druhou jemu připisovanou vraždou je případ zastřeleného podnikatele Františka Blažíčka. Toho měl nechat Večeř usmrtit střelbou přes ulici do okna Blažíčkova domu. Blažíček byl spojován s půjčkami peněz na vysoký úrok. Večeř řekl, že oběť neznal.

Obžalovaný byl podle ČTK dříve odsouzen na 14 let za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého a dalšího obchodníka s oleji Lubomíra Holého i za přípravu vraždy novináře. Nyní mu hrozí podle starého trestního zákona až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Večeře policie zadržela loni v dubnu, měsíc před tím, než by obě nyní projednávané vraždy byly promlčeny. Na jeho odhalení se podílel tým Tempus, jenž vyšetřuje letité neobjasněné kauzy. Podle policie si vraždu Kovaříka objednala devětapadesátiletá Jaromíra Šmédková ze Zlína. Žena vinu popírá. Její případ se k soudu dosud nedostal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám