Hlavní obsah

Soud muži potvrdil deset a půl roku za bodnutí známého

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset a půl roku ve vězení se zvýšenou ostrahou stráví za pokus o vraždu jedenačtyřicetiletý Marek Bryndzák, který loni na Plzeňsku bodl do břicha svého známého. V úterý o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, když jako nedůvodné zamítl Bryndzákovo odvolání. Bryndzák tvrdil, že nikoho nebodl, podle soudu proti němu ale svědčí dostatek nepřímých důkazů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Bryndzák se loni v říjnu v Kamenném Újezdu u Nýřan nejprve ještě spolu se svým známým Alexandrem Balogem pohádal s mladíkem, kterého posléze zmlátili. Potyčky si všimli hosté nedaleké hospody a běželi mladíkovi na pomoc. Bryndzák se snažil z místa bitky utéci, ale za rohem ho dostihl Petr M.

„(Bryndzák) jej se slovy ‚Zabiju tě‘ bodl do břicha a řízl do obličeje,“ přečetl z dubnového rozsudku Krajského soudu v Plzni předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Bryndzák poté utekl, protože přiběhli další lidé na pomoc.

Vběhl do nejbližších dveří do bytu, kterým proběhl a schoval se až do druhého dne v altánu na zahradě.

Bitku připustil, bodnutí odmítl

Bryndzák před soudem přiznal, že s Balogem mladíka zmlátili, bodnutí Petra M. ale odmítl. Nůž, který používal na nabírání pervitinu, prý neměl u sebe, zůstal údajně ještě před první potyčkou v autě. Soudy ale jeho tvrzení neuvěřily. Podle plzeňského soudu je Bryndzák „jediný fakticky možný pachatel“.

A odvolací soud mu dal za pravdu. „Na místě činu nemohl být nikdo jiný než obžalovaný,“ konstatoval Zelenka. Podle něj o Bryndzákově vině svědčí ucelený řetězec nepřímých důkazů.

Sám Bryndzák v úterý u soudu nevypovídal, jeho obhájkyně Libuše Hrůšová se snažila svého klienta zprostit obžaloby.

„Nepodařilo se prokázat nade vši pochybnost vinu obžalovaného Bryndzáka,“ uvedla Hrůšová. Podle ní nebyl nikdo ze svědků schopen uvést, kdo Petra M. bodl. Soud ale její námitky zamítl.

Balog byl v dubnu odsouzený za výtržnost a pokus o ublížení na zdraví k ročnímu vězení, s podmíněným odkladem na čtyři roky. Původně mu hrozily až tři roky vězení.

Bryndzákovi k těmto trestným činům soudy přiřkly i pokus o vraždu, za který mohl dostat i osmnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám