Hlavní obsah

Opil se k nepříčetnosti a brutálně zmlátil rodiče, dostal podmínku

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Silvestrovská oslava se poslední den roku 2015 nevyvedla dělníkovi Zdeňku H. (49) z menšího městečka na Pardubicku. V těžké opilosti napadl na Nový rok v rodinném domě oba své rodiče (86 a 70 let). Za to byl Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen ke třem rokům vězení s pětiletým podmínečným odkladem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Zdeněk H. přichází ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Článek

K napadení rodičů došlo ve chvíli, kdy byl muž ve stavu nepříčetnosti. I proto si na událost vůbec nepamatuje.

„Cítím se vinný. Hrozně mě to mrzí. Nedokážu si to vysvětlit, protože jsem ublížil dvěma lidem, které mám nejvíc rád, kteří mi vždycky pomáhali. Kor s maminkou jsme neměli za celý život problémy,“ řekl tichým hlasem u soudu. Rodičům se už písemně omluvil.

Napadení bylo velmi surové. Jak se uvádí v obžalobě, Zdeněk H. povalil svého otce, který se pohyboval o francouzských holích, a začal ho mlátit do hlavy. Při tom vykřikoval „zkazil jsi mi život, já tě zabiju”.

V tu chvíli se do sporu vložila matka a začala manžela bránit vlastním tělem. „Na což reagoval tak, že vzal francouzskou hůl a se slovy ´nejdřív zabiju jeho a potom i tebe´ opakovanými údery bil poškozeného. Na to udeřil francouzskou holí do hlavy, zad a rukou i ženu,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Problémy s alkoholem

Matce se však podařilo z místa utéct a přivolat pomoc. Lékaři napadeným museli ošetřit podlitiny, tržné rány, otoky a otec útočníka měl dokonce zlomené žebro.

„Jen pro ten stav nepříčetnosti jste obžalován z trestného činu opilství s trestní sazbou 3 až 10 let. Jinak byste byl obžalovaný pro pokus těžkého ublížení na zdraví na dvou osobách se sazbou 5 až 12 let,“ upozornil předseda senátu Miroslav Veselský.

Jsem rozhodnutý se podrobit protialkoholní léčbě. Je to konec alkoholu.
odsouzený

Muž už v roce 2009 opilý způsobil dopravní nehodu, za kterou dostal podmínku a přišel o řidičák. Navíc musel po 25 letech odejít ze zaměstnání u státních lesů, jež pro něj podle vlastních slov hodně znamenalo. Odstěhovat se musel i z hájovny, v níž žil. Začal pracovat jako dělník, na alkohol ale nezanevřel a události dospěly až k osudnému silvestru a novoroční noci.

„Kdy syn přišel, jsem ani nezaregistroval. Až mi bylo divné, že jsem ho neslyšel. Už jsem spal, a když jsem pak šel v noci na toaletu, syn do mne asi strčil. Spadly mi obě hole, dostal jsem ránu a přepadl do obýváku a pak si nic nepamatuju,“ popsal otec obžalovaného nečekaný útok policistům s tím, že ten den nebyla žádná příčina, aby ho syn napadl.

Omluvu přijali

„Jeho psychický stav se ale poslední dobou zhoršoval. Pomáhal třeba ženě na zahrádce, ale každý den chodil do hospody. Byl uzavřený a nekomunikativní,“ prozradil otec.

Ze syna ale prý strach nemá. „Jeho omluvu bereme, protože ho známe. Bylo to vybočení po tom alkoholu,“ dodal otec.

„Jsem rozhodnutý se podrobit protialkoholní léčbě. Je to konec alkoholu. Bude to těžké, ale budu se snažit,“ slíbil soudu i rodičům Zdeněk H.

Opilství § 360

(1) Kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti, v němž se dopustí činu jinak trestného, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let; dopustí-li se však činu jinak trestného, na který zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán tímto trestem mírnějším.

(2) Ustanovení odstavce 1, jakož i § 26 se neužije, přivedl-li se pachatel do stavu nepříčetnosti v úmyslu spáchat trestný čin, nebo spáchal trestný čin z nedbalosti, která spočívá v tom, že se přivedl do stavu nepříčetnosti.

Zdroj: portal.gov.cz

„V průběhu zkušební doby se má podrobit programu psychologického poradenství, nesmí vstupovat do obydlí rodičů ani do jejich blízkosti bez jejich předchozího souhlasu. Má se zdržet požívání alkoholických nápojů a musí nahradit způsobenou škodu,“ uvedla Iva Matušková z tiskového odboru krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám