Hlavní obsah

Soud potvrdil podmíněný trest dozorci za pašování anabolik do věznice Mírov

– Olomouc • Aktualizováno

Za distribuci přípravků na cvičení včetně anabolik za zdi mírovské věznice si tehdejší dozorce Oldřich Novák definitivně odpyká podmíněný trest 20 měsíců s tříletým odkladem. Muž navíc po dobu tří let nesmí pracovat v bezpečnostních složkách. Rozsudek šumperského soudu potvrdil ve středu olomoucký krajský soud. Zamítl tak odvolání Nováka, který vinu popíral.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Mírov

Článek

Distribuční síť dodávající přípravky vězňům do mírovské věznice fungovala od srpna 2011 do začátku roku 2013. Případ rozkryla Generální inspekce bezpečnostních sborů v rozsáhlé akci s názvem Alcatraz. Podle spisu se obžalovaní podíleli na distribuční síti, která vězňům dodávala za mříže přípravky na cvičení i anabolika. Dozorce věznice byl vůdčí osobou distribuční sítě.

Vězni posílali peníze na účet matky jednoho z odsouzených, odtud šly peníze k Novákovi, ten za ně zboží nakupoval a předával odsouzenému Tomáši Verešovi, který je distribuoval dál. U soudu vězeň uvedl, že měl s dozorcem kamarádský vztah a distribucí si chtěl vylepšit své postavení mezi ostatními vězni. Odsouzení za přípravky platili částky v rozmezí několika tisíc korun, mezi látkami byla také anabolika.

Nejpřísnější trest, osm měsíců vězení, dostal odsouzený Vereš; trestné činnosti se totiž dopustil v době svého odsouzení za vraždu barmanky v Bruntále. Další odsouzený, Robert Arban, který byl zapojený do distribuční sítě, dostal 250 hodin veřejně prospěšných prací. Soud přihlédl k tomu, že byl mezitím již z vězení propuštěn a žije řádným životem. Podmíněný trest čtyři měsíce dostal další z obžalovaných Jiří Němec. U obžalované ženy, příbuzné jednoho z odsouzených, soud upustil od potrestání. Vzal v úvahu její bezúhonnost i upřímnou lítost.

Věznice Mírov, kde si odpykává trest zhruba 360 lidí, patří k nejtěžším nápravným zařízením v zemi. Tresty si tam odpykávají i doživotně odsouzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám