Hlavní obsah

Janoušek zůstává na svobodě kvůli potížím po operaci

Právo, Radim Vaculík
Praha

Přerušení výkonu trestu odsouzeného lobbisty Romana Janouška, a tedy i jeho pobyt na svobodě se prodlužuje. Původně měl být podle zjištění Práva pryč z brněnské věznice jen na tři dny kvůli nutné operaci hlavy a vrátit se za mříže ještě minulý týden. Jenže tato lhůta nakonec nestačila.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek na archivním snímku

Článek

Důvodem jsou znovu zdravotní problémy po neurochirurgickém zákroku, a tudíž Janouškova pokračující hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

„Došlo k určitým komplikacím a snad i k reoperaci, a tím pádem musel v nemocnici zůstat, protože nejde o banální věc, co se týká zákroků souvisejících s hlavou. Proto mu ředitel věznice přerušení trestu ještě o zhruba čtyři až šest dnů prodloužil,“ řekl v pondělí Právu důvěryhodný justiční zdroj seznámený s aktuálním děním.

V případě, že už k žádným dalším komplikacím nedojde, by se tedy měl Janoušek do brněnské věznice vrátit ještě v průběhu tohoto týdne. Jak v pondělí Právu potvrdila tamní mluvčí Dana Krejčířová, zatím se tak nestalo a přerušení trestu ze zdravotních důvodů nadále trvá.

Janoušek si od listopadu 2014 odpykává trest 4,5 roku za to, že o dva roky dříve v opilosti svým autem srazil a vážně zranil jinou řidičku.

O propuštění žádal třikrát neúspěšně

On sám se ale dlouhodobě potýká se zdravotními problémy. Operaci hlavy absolvoval už v roce 2013 kvůli výduti, která byla následkem nehody na lodi, kdy se udeřil o stěžeň. Začal mu prý otékat mozek a ztrácel vědomí. Později musel na operační stůl znovu, protože se mu prý výduť opět plnila krví.

O přerušení trestu kvůli zdraví žádal třikrát neúspěšně u soudu, naposledy zhruba v polovině února.

Brněnský krajský soud tehdy žádost zamítl, po zhodnocení Janouškovy zdravotní dokumentace a na základě vyjádření vězeňských lékařů dospěl k závěru,

že jsou schopni vězněnému lobbistovi poskytnout péči, kterou potřebuje. Nakonec lobbistovi umožnil odejít alespoň na pár dnů z věznice přímo její ředitel Dušan Gáč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám