Hlavní obsah

Tma, řev a beranidlo. Policie vzala útokem varnu pervitinu

Právo, Patrik Biskup
Tachov

Je krátce před půlnocí. Klid ve spící vesničce na Tachovsku náhle přerušuje řev, řinčení skla a praskání dřeva. Zakuklení policisté vnikají beranidlem do jednoho z rodinných domů. Finální úder po tříměsíčním sledování přináší kýžený úlovek - dva zatčení muži, jeden přímo při vaření pervitinu v podzemním úkrytu. Bleskový zákrok sledoval přímo v Dlouhém Újezdě reportér Práva.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Protidrogová razie na Tachovsku

Článek

Už po první ráně do dveří vyběhl z domu asi 30 letý muž. Snažil se prchnout a ztratit se ve tmě. Po pár vteřinách ale útěk vzdal. Když uviděl, jaké přesile čelí, uposlechl výzvy a lehl si na zem s rukama za hlavou „Co se děje? Nic jsem neudělal a proč jste rozbili dveře?,“ hrál před policisty hloupého.

Kde má komplice prozradit nechtěl. „Nevím, nevím,“ reagoval na opakované otázky kriminalistů, kteří věděli, že se tam někde skrývá. Neuběhly ani dvě minuty a z poza domu se ozvalo. „Máme i druhého“.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policisté ho našli v podzemní kobce horní části zahrady. Vcházelo se do ní skrz zděnou stavbu připomínající kadibudku. Vybetonovaný prostor dvakrát tři metry připomínal spíše alchymistickou dílnu. Uvnitř fungovala elektřina a za igelitovou plentou byly připraveny všechny ingredience a vybavení potřebné k výrobě pervitinu.

Vzlykal a zapáchal výkaly

Podezřelý muž ležel spoutaný na zemi a vzlykal. Zapáchal výkaly, stopy po nich byly viditelné na jeho teplácích. Když jej vyvedli ven, poslušně řekl jméno a datum svého narození. Ve tváři měl vyděšený výraz.

Oba spoutané muže pak odvezli detektivové k výslechu. Tím ale ještě celá akce s názvem Retro neskončila.

Foto: Patrik Biskup, Právo

„Na dalších místech regionu jsme ještě tu samou noc zadrželi další tři muže a jednu ženu, kteří zajišťovali suroviny k výrobě pervitinu a nebo se podíleli na jeho distribuci,“ uvedl policista, který razii velel. Kriminalisté chtějí, aby státní zástupce u všech zatčených podal k soudu návrh na uvalení vazby.

O noční přepadovce neměl starosta obce Miroslav Křížek ani tušení, přestože bydlí jen asi šest baráků od místa, kde policejní kavalérie zasahovala. „Šel jsem si brzy lehnout a usnul tvrdě, protože noc předtím jsem se pořádně nevyspal. Takže jsme nic neslyšel a o ničem nevím,“ reagoval první muž obce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bydlí tam stará nemocná paní, tvrdil starosta

Podle něho v domě, kam policisté vpadli, bydlí starší, nemocná paní. „Celou dobu tam byla sama až poslední dobou jsem si všiml, že k ní jezdí vnuk. Myslel jsme si, že se o ní stará,“ řekl starosta. Na jednu stranu si posteskl, že taková věc moc dobrou reklamu obci neudělá, ale práci policistů kvitoval. „Aspoň to tu vyčistili,“ prohlásil Křížek.

Tachovští kriminalisté jsou při odhalování výroby a distribuce omamných látek velice úspěšní. Ročně se jim podaří rozkrýt okolo deseti větších případů. Ještě do loňského roku drželi prvenství mezi okresními kriminálkami v množství zajištěných drog v rámci jednoho případu.

Během domovní prohlídky ve Stráži našli 18 kilogramů metamfetaminu, ze kterého bylo možné vyrobit pervitin za více než deset miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám