Hlavní obsah

Žalobce zastavil trestní stíhání miliardáře Tykače, chybí důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství zastavilo stíhání miliardáře Pavla Tykače v kauze vytunelovaných CS fondů. V úterý o tom informoval státní zástupce Zdeněk Matula. Tykač byl obviněn, že z fondů vyvedl asi 1,2 miliardy korun. Podnikatel už dříve ústy svého mluvčího obvinění odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze rozhodl 23. prosince v trestní věci týkající se podvodného vyvedení aktiv v hodnotě 1,2 miliardy Kč z tzv. CS fondů, k němuž došlo v letech 1996–1997, tak, že se trestní stíhání obviněného zastavuje, neboť v důsledku důkazní nouze nebylo prokázáno, že skutek spáchal obviněný,” uvedl Matula.

Podle vyjádření Tykačova mluvčího Jana Chudomela z letošního jara vyšetřování nepotvrdilo Tykačovu účast na podvodu v CS fondech a ani nezjistilo žádný důkaz o tom, že by z tohoto podvodu jakkoliv profitoval. Rozhodnutí policie navrhnout státnímu zástupci podat žalobu, které padlo v dubnu, označil za nepochopitelné. Podle něj se od roku 2008, kdy se poprvé rozhodlo o zastavení stíhání, situace nijak nezměnila.

Obnovené vyšetřování z roku 2013 bylo postavené na základě výpovědi dosud nevyslechnutých svědků. Jeden z nich ale po povolení obnovy řízení svou výpověď zásadně změnil a zkomplikoval tak žalobcům práci. Další odmítli vypovídat.

Matula odkázal na Nejvyšší soud, který při rozhodování o stížnostech na zabavení majetku upozornil na nepoužitelnost svědeckých výpovědí získaných před povolením obnovy řízení a v jiném řízení. Podle soudu je nepoužitelná také nahrávka rozhovoru jednoho ze svědků s novináři.

A protože jiné důkazy se nepodařilo získat ani spoluprací se zahraničními kolegy, nebyly splněny podmínky pro podání obžaloby.

Měl dostat milióny

Majetek ve třech CS fondech spravovala skupina Motoinvest, Tykač byl jejím ředitelem. Protože byl podezřelý z machinací, policie se v červenci 2013 rozhodla zabavit část jeho majetku. Šlo o nemovitosti zhruba za 100 miliónů korun a bankovní účty, na nichž měl další statisíce korun.

Tykač se kvůli tomu obrátil na Vrchní soud v Praze, který v srpnu 2013 rozhodnutí o zabavení jeho rozsáhlého majetku zrušil s argumentem, že o spáchání trestného činu Tykačem nejsou věrohodné a spolehlivé důkazy. Tykač obvinění z vytunelování CS fondů opakovaně odmítl. Podnikatel měl z miliardového tunelu dostat podíl téměř 342 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám