Hlavní obsah

V kauze anabolik ve věznici Mírov padl jeden nepodmíněný trest

Právo, Petr Marek
Šumperk

Vězením, dvěma podmínkami a jedním trestem veřejně prospěšných prací potrestal Okresní soud v Šumperku čtveřici z pěti obžalovaných v kauze distribuce přípravků s anabolickými účinky ve věznici v Mírově na Šumpersku. U pátého z nich soud od potrestání upustil.

Článek

Nejvyšší trest dostal vězeň Tomáš Vereš (32), který má strávit za mřížemi dalších osm měsíců. Bývalý dozorce Oldřich Novák (35), jemuž hrozilo až deset let, odešel od soudu s dvacetiměsíční podmínkou se zkušební dobou na tři roky a s pětiletým zákazem práce v bezpečnostních sborech.

Odsouzený Robert Arban (41) už je na svobodě, ale musí vykonat veřejně prospěšné práce (250 hodin). Jiří Němec (37) vyvázl s čtyřměsíční podmínkou se zkušební dobou 1,5 roku.

Všichni byli odsouzeni za výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Dozorce Novák, postavený mimo službu, navíc za zneužití pravomoci úřední osoby. Přijetí úplatku, což mu obžaloba kladla za vinu také, mu soud neprokázal, stejně jako Verešovi podplácení.

Alenu Malíkovou (35) soud nepotrestal. Podle obžaloby ale měla spolu s Němcem zajišťovat nákup přípravků.

Rozsudek není pravomocný

Verdikt si vyslechl jen Novák, ostatní se středečního jednání nezúčastnili. Rozsudek zatím není pravomocný. Novák i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

„Vereš dostal nejtvrdší trest proto, že se nezákonného jednání dopustil ve výkonu trestu za zvláště závažný úmyslný trestný čin. U Nováka jsme naopak zohlednili jeho dosavadní bezúhonnost. Ve výkonu trestu byl sice i Arban, ale nyní už je propuštěn, chová se řádně a pracuje. Není třeba ho posílat za mříže. Němec vede rovněž řádný život a Malíková jako jediná projevila lítost a snahu po nápravě,“ vysvětlil předseda senátu Lubomír Kozák.

Distribuční síť dodávající anabolika vězňům do káznice fungovala minimálně rok v období od přelomu let 2011 a 2012 až do začátku roku 2013. Vše organizovali Novák s Verešem. Všichni kromě Nováka se doznali.

„Fungovalo to tak, že vězni poslali peníze na účet mé matky, z něho šly k Novákovi a ten za ně nakupoval. Zboží pak předal mně a já dál. Anabolika však jen v jednom případě. Jinak šlo vesměs o tabák a další věci. Dělal jsem to proto, aby mě ostatní vězni uznávali, abych si polepšil. Do té doby mě nebrali,“ vypověděl už dříve Vereš.

Vypovídal jen Novák

Novák, ač se policistům ke všemu doznal, u soudu přiznal jen to, že Verešovi dvakrát do věznice přes známého dostal balíček, nikoli však s anaboliky. Ostatní obžalovaní u soudu využili svého práva a nevypovídali.

Případ rozkryla Generální inspekce bezpečnostních sborů. Rozsáhlá akce měla pracovní název Alcatraz.

Policie vyrazila do mírovské věznice v únoru 2013 poté, co se ukázalo, že v káznici funguje distribuční síť. Věznice Mírov, kde si nyní odpykává trest zhruba 360 lidí, patří k nejtěžším nápravným zařízením v zemi. Své tresty si tam odpykávají i doživotně odsouzení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám