Hlavní obsah

Plzeňský radní asi ztratil paměť. Jak to bylo s rekonstrukcí jeho domu, neví

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Nevím, nepamatuji se. To byly nejčastější odpovědi plzeňského radního (za hnutí Občané patrioti) a bývalého extraligového hokejisty Michala Dvořáka při výslechu před soudem, kde měl objasnit okolnosti, za kterých si přede dvěma lety nechal zrekonstruovat dům ve Starém Plzenci.

Foto: Magistrát města Plzně

Michal Dvořák na archivním snímku

Článek

Na lavici obžalovaných totiž usedl jeho kamarád Jiří Bláha (38), který odebíral zboží, neplatil za něj a pak ho prodával pod cenou. Podle státního zástupce šlo mj. i o stavební materiál za desítky tisíc korun, použitý právě na opravu Dvořákova domu ve Štěnovické ulici.

Dvořák původně na policii vypověděl, že se jednalo o rekonstrukci sídla jeho firmy KD služby. To potvrdil i Bláha s tím, že na základě Dvořákova požadavku zajistil materiál a nechal ho tam přivézt.

Odpovídají tomu i některé faktury vystavené od dodavatelských společností, kde je jako odběratel uváděna společnost KD služby.

„Splátka dluhu“

Jenže k soudu Dvořák přišel s jinou verzí. Tvrdil, že nemovitost opravoval a financoval jako fyzická osoba a že s tím firma KD služby nemá nic společného. Podle něj mu Bláha dodaným materiálem splácel osmdesátitisícový dluh. Žádnou smlouvu o půjčce ale Dvořák na výzvu soudu nepředložil a uvedl, že ani neexistuje.

„Jirka mi řekl, že mi peníze vrátí. Když nic nevracel, začal jsem na něho naléhat, načež mi nabídl, že je schopen levně nakoupit nějaký stavební materiál a dovézt mi ho. To se mi hodilo, protože v té době jsem koupil dům a chtěl ho opravit. Dohodli jsme se, že tím ten dluh umoříme,“ vysvětloval Dvořák.

Nad fakturami od dodavatelů, které mu soud předestřel a kde jako objednavatel figuruje firma KD služby, jen kroutil hlavou s tím, že pro to nemá žádné vysvětlení.

U jedné z nich prohlásil, že šlo o podvrh ze strany Bláhy.

Vypovídat pravdu

Po dalších doplňujících otázkách si začal Dvořák protiřečit a do celé věci se víc a víc zamotával. Soudkyně jej dokonce v jednu chvíli upozornila, že vystupuje jako svědek a musí vypovídat pravdu, jinak se vystavuje nebezpečí trestního stíhání.

Dvořák nedokázal ani říci, na kolik jej rekonstrukce domu vyšla. „Věděl jste, kde obžalovaný stavební materiál nakupuje, kde ho získává? Viděl jste objednávky nebo dodací listy?“ ptala se soudkyně.

„Já už si na to nepamatuji,“ odpověděl Dvořák. „Vám obžalovaný neukazoval, kolik ten materiál stál? Jak jste mu tedy odečítal dluh, z čeho jste vycházel?“ navázala na předchozí dotazy soudkyně. „Fakt už to nevím, já jsem se o to nestaral. Chápu, že to může působit zvláštně,“ krčil Dvořák rameny.

Dva roky stará věc

Po téměř hodinovém výslechu tomu Dvořák nasadil korunu. „Já si teď vlastně ani nepamatuji, jestli to byla rekonstrukce na fyzickou osobu, nebo na firmu, já se do toho zamotávám. Je to jedna z věcí, která šla mimo mě,“ prohlásil radní. Upozorňoval i na to, že jde o dva roky starou záležitost.

„Taky si nebudete pamatovat, co jste přede dvěma lety dělala na Silvestra,“ řekl Dvořák v reakci na dotazy obhájkyně obžalovaného. Ta okamžitě kontrovala: „Pro vás je rekonstrukce nemovitosti srovnatelná se silvestrovskou oslavou?“

Firmu KD služby založil Dvořák v roce 2013 a o rok později ji prodal. Podle údajů z obchodního rejstříku se zaměřuje na elektroinstalační práce a má oficiální adresu v předmětné nemovitosti ve Starém Plzenci, i když podle Dvořáka fakticky sídlí v Plzni. Za rok 2013 vykázala čistý zisk 49 tisíc korun.

Pětatřicetiletý Dvořák je ikonou plzeňského hokeje, v dresu extraligového klubu odehrál jedenáct sezón. Hráčskou kariéru ukončil loni na podzim, kdy se jako kandidát politického sdružení Občané patrioti dostal po komunálních volbách do zastupitelstva a byl zvolen radním pro sport a podporu podnikání. Ve vedení hokejového klubu HC Plzeň působí ve funkci místopředsedy představenstva.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám