Hlavní obsah

Policisté převezli zadrženého Langra do Olomouce

Olomouc
Aktualizováno

Policisté přivezli v úterý večer do Olomouce bývalého ministra vnitra Ivana Langera zadrženého v souvislosti s dnešním zátahem v údajné korupční kauze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Policisté přivezli do Olomouce Ivana Langera (vlevo), jehož kvůli korupčnímu případu zadrželi v Praze. Šli s ním do jeho domu.

Článek

V bytě už od dopoledních hodin policisté zasahují, na místě je také žalobce Vrchního státního zastupitelství Pavel Komár.

Langer nechtěl kauzu při vstupu do domu nijak komentovat. Dům v té chvíli střežilo šest policistů v kuklách.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Státní zástupce Pavel Komár vchází do domu Ivana Langera v centru Olomouce.

Vedle exministra vnitra Langera byl zadržen také jeho dlouholetý obchodní partner, podnikatel Ivan Kyselý. Obviněni zatím nebyli. Podle České televize se zásah týká solární elektrárny Ševětín. Razie míří i do policejních řad.

ÚOOZ ani dozorující státní zastupitelství v Olomouci zatím nechce k akci poskytovat žádné informace. Detektivové se prý případem zabývají řadu měsíců. Policejní prezident Tomáš Tuhý odhadl, že konkrétnější by mohli být zhruba za tři dny.

Odložená kauza

Podle informací České televize ÚOOZ zadržel i jednoho z náměstků olomouckého krajského ředitelství policie, zasahuje také na policejním prezidiu. Podle informací Práva se jedná o náměstka pro trestní řízení Karla Kadlece.

Detektivové se budou zajímat také o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha. Náměstka krajské policie Kadlece již dříve vyšetřovala GIBS, mimo jiné právě kvůli údajným vazbám na podnikatele Kyselého, a zjišťovala, jestli tyto vztahy mohly mít vliv na vyšetřování případů.

GIBS však nakonec kauzu v roce 2012 odložila. Zabývala se i stížnostmi Kadlecových podřízených, kteří tvrdili, že je náměstek šikanoval. GIBS případ předala vnitřním orgánům policie, ale kauza pak byla promlčena.

Ševětín patří mezi největší

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 MW třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v ČR. Provoz zahájila v prosinci 2010, vlastníkem je nyní polostátní společnost ČEZ, která nemá zatím k zásahu žádné informace. Energetický regulační úřad (ERÚ) v tiskové zprávě sdělil, že v souvislosti se získáním licence společností Gentley na provoz Ševětína podal v srpnu 2013 trestní oznámení.

Podle nedávných informací Respektu při stavbě parku v Ševětíně zmizelo sto miliónů korun. Stejnou sumu detektivové podle Respektu zmrazili na účtech jednoho z hlavních garantů stavby elektrárny, olomoucké firmy IES Recycling, kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za vícepráce na stavbě, které se ve skutečnosti nedělaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám