Hlavní obsah

Dobrovolný hasič zakládal požáry, protože chtěl vyzkoušet novou cisternu

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii se v minulých dnech podařilo objasnit tři případy žhářství, které se staly v červenci v Rudné pod Pradědem, v Podlesí a v Malé Morávce na Jesenicku. Ve všech případech vyšetřování ukázalo na třiadvacetiletého dobrovolného hasiče. Vše nasvědčuje tomu, že jeho motivem byla chuť vyjet si s novou cisternou, kterou dostali hasiči z Malé Morávky.

Foto: HZS Středočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Při objasnění případu nám výrazně napomohl 51letý muž z Opavska, který je dobrovolným hasičem a byl při posledním zahoření v blízkosti, oheň uhasil a všiml si také podezřelé osoby. Policisté díky těmto informacím zjistili pachatele, který se jim k trestné činnosti následně doznal,“ dodala mluvčí.

Policie také potvrdila, že mladík se doznal i k motivu, nad kterým zůstává rozum stát.

„Motivem jednání podezřelého skutečně měla být činnost při následné likvidaci požáru,“ dodala Jiroušková.

Opil se a zapaloval

Podobný případ vyřešili také policisté na Břeclavsku. Obvinili tam 26letého dobrovolného hasiče z Břeclavska ze žhářství. Podle spisu za uplynulé dva roky založil v regionu devět požárů s celkovou škodou 1,2 miliónu korun, které pak pomáhal hasit. Nyní mu za poškozování cizí věci hrozí až tři roky vězení.

Dobrovolný hasič podle mluvčí policie Kamily Haraštové při policejním výslechu uvedl, že chtěl kolegům a vlastně i sobě zajistit práci.

Obvykle se opil a v noci údajně zapaloval stohy slámy, kontejnery s odpadem, prý nechal shořet rekreační chatu a také stodolu. Po založení požáru je pak většinou i hasil.

Většina požárů se stala u Moravské Nové Vsi a Týnce.

Reklama

Výběr článků

Načítám