Hlavní obsah

Pod hradem Bezděz hořel les, hasičům pomohl déšť

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Další z řady lesních požárů, které v těchto tropických dnech sužují vyprahlé Česko, vypukl v pondělí odpoledne na Českolipsku nedaleko hradu Bezděz. Do boje s živlem bylo nasazeno 12 jednotek hasičů. Těm se oheň podařilo zkrotit po šesté hodině večer. Zasáhl plochu asi dvou hektarů.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár se po lese rozšířil ze vznícených hromad klestí.

Článek

Poplach byl vyhlášen už ve tři čtvrtě na tři s tím, že hoří velké hromady klestu a zapalují další lesní porost. „Kvůli silnému větru se požár rychle rozšířil, z jedné hromady se dostal mezi nové stromky o rozloze 80 krát 180 metrů a dále do vysokého lesa. Zde hořelo na ploše 50 krát 100 metrů,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová s tím, že z druhé hromady klestu požár zasáhl vysoké stromy na odhadované ploše 30 krát 30 metrů.

„Mezitím se hasiči potýkali s dalšími malými ohnisky, vznikajícími po doletu hořlavých kusů z hromad. A ty dolétaly až do vzdálenosti dvou stovek metrů,“ upozornila Štrauchová.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár se rozšířil po lese ze vznícených hromad klestí.

Hasiči během zásahu využívali dva zdroje požární vody. Jedním byl Břehyňský rybník, druhým požární nádrž v obci Bezděz.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Pod hradem Bezděz hořel les, hasičům pomohl déšť

„Před půl šestou pomohl krátký prudký déšť, po šesté se požár podařilo lokalizovat, ale nadále pokračovalo dohašování. S roztaháním hromad klestu na výšku maximálně 1 metr pomohl lesní speciál s čelním rampovačem. Další traktor s pluhem vytvořil rýhu kolem požářiště, aby se dál nerozšiřovalo,“ dodala Štrauchová.

Kraj zakázal i jízdy parních lokomotiv

V Libereckém kraji vyjížděli hasiči k podobným požárům od začátku srpna už více než čtyřicetkrát. Hejtman Martin Půta (STAN) proto rozhodl o vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území celého Libereckého kraje, s platností od pondělí. Důvodem je současná meteorologická situace, nedostatek dešťových srážek a přetrvávající vysoké teploty.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár se rozšířil po lese ze vznícených hromad klestí.

„Aktuální nepříznivou situaci jsme opakovaně konzultovali s hasiči již v průběhu minulého týdne, z důvodu přetrvávajícího stavu jsme se nyní rozhodli vyhlásit zvýšené nebezpečí vzniku požárů,“ zdůraznil hejtman Půta.

Kromě zákazu rozdělávání otevřeného ohně, používání zábavné pyrotechniky či spalování odpadů a pálení klestí a dřevních zbytků je například zakázána i jízda parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření nebo používání mechanizačních prostředků, pokud nejsou opatřeny lapači jisker nebo jiným zařízením zabraňujícím úletu karbonu od výfukových potrubí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám