Hlavní obsah

Hromadná otrava oxidem uhelnatým: Jeden muž zemřel, tři ženy skončily v nemocnici

Praha

Několik posádek záchranné služby zasahovalo v úterý na pražských Vinohradech u hromadné otravy oxidem uhelnatým, který unikl z plynového ohřívače vody. Mladý muž i přes okamžitou pomoc zemřel, tři ženy skončily v nemocnici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pět sanitek vyjelo do ulice Vinohradská po osmé hodině večer. „Resuscitace 24letého muže, který byl v koupelně nalezen v bezvědomí a bez dechu, byla bohužel neúspěšná, pacient následkům otravy podlehl na místě,“ informovala Novinky mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Na metabolickou jednotku vinohradské nemocnice a ARO Všeobecné fakultní byly předány s příznaky intoxikace organismu další tři ženy ve věku 32 a 30 let.

Podle Ernestové vyjížděli záchranáři tento rok už k 38 případům otravy únikem plynu z ohřívače vody, tři z nich byly smrtelné.

Otrava oxidem uhelnatým

Jde o zákeřný plyn, který není cítit, otrava probíhá nenápadně. Z tkání vytěsňuje kyslík a jako první napadá mozkové buňky, takže pacienti často umírají později v nemocnicích nebo jsou postiženi doživotními následky otravy.

První pomoc spočívá v rychlém přísunu čerstvého vzduchu, je nutno otevřít okna a důkladně větrat. Zachránci by měli dbát na své bezpečí, otrava hrozí i jim. Postiženého by měli vynést na čerstvý vzduch a zavolat tísňovou linku 155. 

Prevence spočívá v jednoduchých opatřeních: Pravidelné kontroly spalinových cest a plynových spotřebičů odborníky, případně v instalaci čidla, které monitoruje množství oxidu uhelnatého v bytě.

Zdroj: ZZS Praha

Hasiči na své webové stránce upozorňují občany, že otrava plynem není výjimečná ani v létě. Vysoké teploty totiž podle nich znamenají zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým při nesprávném užívání ohřívačů vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám