Hlavní obsah

Policie kontroluje muniční sklady v Poličce

– Polička

Policejní prezidium kontroluje muniční sklady zbrojařské firmy STV Group v Poličce. Firma tam má v několika budovách uskladněné letecké pumy, granáty a také dělostřeleckou munici, uvedla v úterý Česká televize. Podle ČT inspektoři na místě našli i munici, která do skladů údajně nepatří. Teď ji zkoumají experti. Pokud se podezření potvrdí, policie zahájí proti společnosti trestní řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Probíhá u nás klasická kontrola, která je vyvolána událostmi ve Vrběticích. Probíhala už v různých podnicích obdobného typu a my jsme teď přišli na řadu," řekl ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček. Poličské strojírny a STV Group mají stejného akcionáře, firmu STV Invest. Zmíněná společnost je u strojíren i STV Group jediným akcionářem.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) lze munici v prostorách zbrojařské firmy legálně skladovat, čeká proto na závěry státní kontroly.

"Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál provádí v Poličce státní kontrolu. Ta je ze zákona neveřejná, proto nemůžeme sdělovat žádné další informace," řekl ČT mluvčí policejního prezidia David Schön.

"K uskutečněné státní kontrole na Svitavsku v tuto chvíli nemůžeme poskytovat bližší informace, jelikož jsme vázáni povinnost mlčenlivosti," řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Ze Slatiny a Vysokého Mýta už odvezli osm náklaďáků

Policie v Pardubickém kraji letos kontrolovala i sklady společnosti Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta na Orlickoústecku. Od února odtamtud odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Podle majitele firmy Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Expertiza zajištěného materiálu zatím není hotová. Rudolf tvrdí, že firma má na vše obchodní licenci a materiál byl pořízen legálně. Před časem Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat. Společnost začala nedávno část skladů vyklízet, neboť nejsou k tomuto účelu zkolaudované.

V Pardubickém kraji je šest muničních skladů, které provozují společnost Excalibur Army v Přelouči, firma LOM Praha na pardubickém letišti, společnost Poličské strojírny a Farma Úhřetice na Chrudimsku. Podle hejtmana kontroly kromě Slatiny žádné závady nezjistily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám