Hlavní obsah

Jsem nevinný. Z vězení se ale nelze hájit, tvrdí uprchlý exposlanec Wolf

Bývalý poslanec Petr Wolf, který se vyhýbá vězení, televizi Prima řekl, že z vězení by se nemohl efektivně bránit. Dál se cítí nevinen. Policie po něm pátrá od ledna 2013. Televize pořídila rozhovor s ním prostřednictvím tabletu, Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous. Naznačil, že jeho obvinění mohlo být politicky motivované.

Jsem nevinný. Z vězení se ale nelze hájit, tvrdí uprchlý exposlanec WolfVideo: FTV Prima

 
Článek

Wolf byl zvolen poslancem za ČSSD, později stranu opustil. Funkci vykonával v letech 2006 až 2010. O dva roky později jej ostravský krajský soud uznal vinným z toho, že podvedl nepřesnými, zkreslenými i lživými informacemi ministerstvo životního prostředí, od nějž dostal dotace. Bývalý politik čerpal společně s manželkou v letech 2005 až 2007 na dva projekty 11 miliónů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc byly zkopírovány z internetu.

Exposlanci za to soud původně uložil pět let vězení a pokutu milión korun, Vrchní soud v Olomouci však trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět miliónů. Odsouzena byla i Wolfova manželka, a to k podmíněnému tříletému trestu a pokutě milión korun. Wolf už dříve opakovaně uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé.

Peněžitý trest uhradili

V lednu 2013 neúspěšně požádal o odložení výkonu trestu. Policie po něm 25. ledna 2013 vyhlásila pátrání, v únoru byl vydán evropský zatykač a v dubnu pak i mezinárodní. Do vězení Wolf odmítá nastoupit, peněžitý trest ale s manželkou uhradili ve splátkách. Peníze přicházely na účet soudu i v době, kdy už byl na útěku. Útěkem si Wolf může ještě pohoršit. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu totiž hrozí další trest odnětí svobody. Ministerstvo spravedlnosti letos zamítlo žádost o milost pro Wolfa.

Wolf Primě v pořadu Očima Josefa Klímy řekl, že vyšetřování začalo, když vystoupil z klubu ČSSD a "především nepodpořil pana (tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího) Paroubka a (dalšího sociálního demokrata Lubomíra) Zaorálka. Wolf tehdy v některých hlasováních podporoval pravicovou vládu Mirka Topolánka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám