Hlavní obsah

Lihový boss Březina dostal za držení zbraní a munice dva roky

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Nedovoleného ozbrojování se od roku 1996 do nálezu zbraní v loňském roce dopouštěl lihový boss Radek Březina ze Zlína. V jeho tajném trezoru policisté při domovní prohlídce objevili tři čtvrtě kilogramu semtexu, samopal Tokarev, opakovací brokovnici, krátkou pistoli ČZ 75 a přes jedenáct set kusů nábojů do těchto zbraní. Okresní soud ve Zlíně jej poslal za nelegální držení zbraní na dvacet čtyři měsíců za mříže.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u Okresního soudu ve Zlíně

Článek

Březina tvrdí, že zbraně získal coby zástavu od neznámého Jugoslávce v roce 1996.

„Byl jsem půl roku po škole. Vydělával jsem si krátkodobým půjčováním peněz. Dával jsem krátkodobé půjčky za vysoký úrok. Pro mě ty úroky znamenaly měsíční příjem jak pro pracujícího člověka,“ uvedl Březina ke svým podnikatelským začátkům. Padesát tisíc korun půjčil i neznámému Jugoslávci, který se zprvu zaručil svým vozem.

„Ten ale potřeboval ke svému obchodu, tak mě požádal, jestli místo něj u mě může zastavit dřevěnou bednu se zbraněmi. Myslel jsem, že je to na týden. Od té doby jsem ho viděl už jen jednou,“ uvedl u Okresního soudu ve Zlíně Březina.

Trestnou činnost páchal osmnáct let

Žalobce Jan Zubek však jeho verzi nevěří. „Je to účelová výpověď. Prezentoval se jako naprostý laik na zbraně, jak mohl vědět, že je tak půjčka dobře zajištěna,“ sdělil Zubek.

V závěrečné řeči navrhl pro Březinu trest ve výměře kolem dvaceti měsíců nepodmíněně. „Není u něj žádná polehčující okolnost. Naopak existují okolnosti přitěžující. Doba, po kterou trestnou činnost páchal, je osmnáct let. Jedná se o jedince, který zcela ignoruje zákony a předpisy. Jeho jednání je výrazně společensky škodlivé,“ řekl žalobce.

„Určitě je špatné to, že jsem přijal zbraně jako zástavu. Jestli za to mám být potrestaný, tak ať jsem. Cítím se vinen. Byly to moje začátky v podnikání. To, že jsem nevyužil zbraňové amnestie a neodevzdal věci na policii, bylo proto, že jsem měl obavy, aby se o mne policisté nezačali zajímat. Sami vidíte, že jsem začal vyvíjet nějakou nelegální činnost. Měl jsem z toho strach,“ dodal před rozsudkem Březina.

Jméno Radka Březiny v poslední době zaznívá především u krajského soudu v Olomouci, kde spolu se svým mladším bratrem Tomášem a dalšími kumpány čelí obžalobě z rozsáhlého daňového podvodu při nelegálním obchodování s lihem. Obávaný lihový boss měl stát okrást o 6,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám