Hlavní obsah

O policistech lhal, že jsou zdrogovaní. Dostal 2,5 roku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Očernil policisty, aby odvrátil pozornost od vlastního průšvihu. Lhaní se mu teď ale pořádně vymstilo. Řidič Pavel Fair z Plzně zavolal během silniční kontroly na tísňovou linku, že se vůči němu chovají strážci zákona agresivně a že jsou zřejmě zdrogovaní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bylo to přesně naopak a za křivé obvinění dostal šestatřicetiletý muž u soudu dva a půl roku vězení s tříletou zkušební lhůtou.

Soud dal trestem jasně najevo, že Fair už zašel za hranici toho, co by v podobně vypjatých situacích mohli ještě policisté skousnout. „Nařkl je z překročení pravomoci úřední osoby a ohrožení pod vlivem návykových látek. Řekl to v situaci, kdy proti němu policisté nepoužili žádné donucovací prostředky, neměl žádná pouta, mohl se volně pohybovat, a dokonce se bavil i se svým kamarádem, který šel okolo,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Prýcová.

Jakmile Fair uslyšel odsuzující verdikt, zvedl se a odešel s tím, že „už to dál poslouchat nebude“. V jednací síni zůstal jeho obhájce, který se po odůvodnění rozsudku na místě odvolal.

Fairův Volkswagen Passat zastavili loni v dubnu policisté Jakub Vitouš a Jaroslav Salák v Manětínské ulici. „Podobné vozidlo se nám v minulosti snažilo ujet, proto jsme přikročili ke kontrole. Zjistili jsme, že se jedná o člověka s bohatou trestní minulostí, který měl v záznamech i držení psychotropních látek. Zdál se nám takový roztěkaný, a navíc z auta jsem cítil zápach marihuany,“ vypověděl Salák.

Policisté se proto rozhodli řidiče otestovat na přítomnost drog. „Měl k tomu celou řadu připomínek, museli jsme ho opakovaně vyzývat. Nakonec se testu podrobil a během čekání na výsledek zavolal na linku 158, že se bojí o svoji bezpečnost a že jsme pod vlivem alkoholu nebo drog. Na to konto přijel náš nadřízený a nechal nás zkontrolovat,“ pokračoval policista.

Měl pozitivní test

Čím se řidič cítil být ohrožený, Salák neměl tušení. „Vůbec jsme se s ním nehádali, nekřičeli jsme na sebe, natož abychom proti němu použili donucovací prostředky. Byť zkouška dopadla jasně v náš prospěch, už jenom to, že jsme ji museli absolvovat, mohlo zavdat příčinu nepříjemným řečem,“ uvedl dále policista. Na služebně se pak od Faira dozvěděl, proč to vše spustil. „S úsměvem na tváři mi sdělil, že to udělal proto, aby nám zavařil,“ uzavřel Salák.

Fair měl pozitivní test na kokain, metamfetamin a marihuanu. Podle státního zástupce Michala Klímy zavolal na tísňovou linku proto, aby policistům zamezil v pokračování zákroku.

Na místo přijel služební funkcionář, aby oznámení prověřil. „Nechal jsem policisty podrobit dechové zkoušce a testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. U obou byl výsledek negativní,“ řekl soudu Pavel Študent z vedení plzeňské policie.

Dodal, že mu Fair před odjezdem na služebnu řekl, že si třeba bude ještě stěžovat na další hlídku. Podle Študenta se policisté chovali naprosto normálně, tak jak se po nich vyžaduje při výkonu služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám