Hlavní obsah

V muničním skladu ve Slatině je 50 kilo semtexu, říká jeho majitel

Pardubice

V muničním skladu ve Slatině u Vysokého Mýta je asi 50 kilogramů trhaviny semtex v ženijních náložích, řekl v úterý majitel společnosti Multiagro Martin Rudolf. Odmítl spekulace o mnohem větším množství trhaviny. V celém areálu je podle něj 300 tun materiálu včetně střeliva.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policejní prezidium kontroluje materiál uložený v muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta. Podle České televize, která na kontrolu upozornila, existuje podezření, že jsou výbušniny nesprávně uložené.

Článek

"Máme to na obchodní činnost, jako vzorky. Materiál prodáváme ozbrojeným sborům nebo do zahraničí. Máme na to zbrojní a obchodní licenci, v kterých je zahrnuto i toto náloživo," řekl Rudolf.

Český báňský úřad v úterý uvedl, že firma není vedená jako sklad na výbušniny a nemůže je ani nabývat. Majitel společnosti tvrdí, že nic takového nepotřebuje. "Informace, že máme devět palet semtexu, je nedorozumění," dodal.

Zbrojní materiál firma skladuje v pěti objektech, jen jeden prý není zkolaudovaný. Firma obchoduje hlavně s ručními palnými zbraněmi a střelivem, munice je prý okrajová. Rudolf podotkl, že po výbuších muničních skladů na Zlínsku dostal strach, že by jeho sklady mohl někdo úmyslně zapálit.

"Náloživo jsme přesunuli z centra obce do našeho nevzdálenějšího objektu. Je pravda, že není zkolaudován, ale je zajištěn, nemá okna, je kamerově střežen, má bezpečnostní pancéřové dveře," řekl Rudolf.

Část munice chce zlikvidovat

Problematičtější je podle Rudolfa skladování trhaviny bleskovice a táhlých kumulativních náloží, kterých jsou ve skladu stovky. Majitel prý dobrovolně materiál zlikviduje nebo nabídne policii k využití.

"Jednáme s firmou, u které lze provést likvidaci. Bydlím s rodinou v areálu, bezprostřední ohrožení nikomu nehrozí," řekl Rudolf.

Kontrola policejního prezidia trvá podle Rudolfa v areálu od 4. února. V pátek policie začala případ vyšetřovat jako nedovolené ozbrojovaní a v úterý kvalifikaci rozšířila o obecné ohrožení z nedbalosti. Kontroly podle policie i dalších institucí potrvají týdny. Sklad hlídá policie. Objekty jsou v době mezi kontrolami zapečetěné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám