Hlavní obsah

Ve vilové čtvrti na okraji Prahy skladovali podnikatelé samopaly a tuny nábojů

Uprostřed vilové čtvrti Vinoř na okraji metropole skladovali dva podnikatelé posledních osm let téměř tisíc samopalů a kulometů a tuny nábojů. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu, který o skladu zbraní v sobotu informoval, o tom neměl tamní starosta ani potuchy. Po událostech ve Vrběticích, kde vybuchuje uskladněná munice, nařídil v domě kontrolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle policisty Romana Paluky bylo při minulé kontrole ve Vinoři nalezeno zhruba 870 samopalů a jejich částí. Kontrola byla nařízena na základě trestního oznámení podnikatele Petra Hrabánka, který zbraně, samopaly a kulomety, před osmi lety koupil od ministerstva obrany, aby je prodal. Nepohodl se však se známým, u kterého zbraně a střelivo uskladnil, jejich spor podle rozhlasu řešily i soudy.

Po poslední policejní kontrole byl sklad šest let zapečetěný. Na konci týdne začal Hrabánek munici a zbraně odvážet.

Starosta Vinoře František Švarc neměl o existenci skladu zbraní v obci ani tušení. „Je to nepředstavitelné. Teď tam pošlu stavebního technika, aby překontroloval, kdo jim k tomu dal povolení. Nikdo z nás nechce, aby něco takového bylo uprostřed Vinoře,“ řekl Švarc Radiožurnálu.

Foto: Mapy.cz

Munice byla uskladněna v domku ve Vinoři

Povolení pro sklad však oba podnikatelé podle rozhlasu měli. Uchovávání zbraní v rodinném domku je podle nich bezpečné a nikomu ze sousedů nic nehrozí. Na dotaz rozhlasu však místní obyvatelé uvedli, že z toho nadšení nejsou. Podle bezpečnostního experta Martina Kollera, Radiožurnálem citovaného, by v případě požáru sice nehrozila pohroma jako na Zlínsku, náboje by však mohly napáchat velké škody.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Ve Vrběticích na Zlínsku došlo před 15 dny k výbuchům uskladněné munice, celkem vyletělo do povětří asi 57 tun střeliva. Na místo denně dohlížejí pyrotechnici. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dokonce zvažuje nasazení armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám